3 sportuttryck

Text:

1 stänga matchen. Det lag som lyckas stänga matchen håller undan för motståndaren utan att gå miste om segern under slutminuterna. Att stänga matchen kan också vara att avgöra utgången genom att skaffa sig ett så stort försprång att motståndaren inte har möjlighet att komma i kapp. Expressen berättar om hur Belgien lyckades vända ett underläge till vinst mot Algeriet: ”När Marouane Fellaini nickade in 1–1 i 70:e minuten släppte några av nervknutarna. Tio minuter senare dundrade Dries Mertens in 2–1 efter en fin framspelning av Eden Hazard. Mot slutet jagade Belgien ett 3–1-mål för att stänga matchen men lyckades aldrig.”

2 parkera bussen. När man parkerar bussen i straffområdet betyder det att en mur av defensivt inriktade spelare försvarar det egna målet. I VM:s öppningsmatch möttes Kroatien och värdnationen Brasilien. Göteborgs-Posten rapporterade om hur Kroatiens förbundskapten Niko Kovač lade upp taktiken: ”Vi kommer inte att parkera bussen. Vi ska anfalla, det är enda chansen mot Brasilien.”

3 caxirola. Den öronbedövande vuvuzelan kännetecknade VM-turneringen i Sydafrika 2010. I årets mästerskap tänkte Brasilien introducera caxirola, ett slags maracas. Sveriges Radio kunde dock berätta att det inte gick som planerat: ”Brasilien ville få en egen ’vuvuzela-effekt’ och lanserade officiella VM-instrumentet caxirola. Men innan VM ens hunnit starta har caxirolan förbjudits från samtliga fotbollsarenor efter att det använts som vapen.”