3 politiska ord

Under slutspurten inför valet dök flera nya fenomen upp i den politiska debatten. 

Text:

1 nettokrati. I en nettokrati får varje medborgare två röster, där den ena syftar till att rösta in ett parti i riksdagen och den andra att rösta bort ett annat. Dagens Nyheter skriver att förslaget skulle vara negativt för Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ: ”Nettokrati innebär att alla medborgare får två röster. En för och en emot. För att komma in i riksdagen måste partierna nå fyraprocentspärren i för-röster, men också ett positivt nettoresultat när mot-rösterna räknats bort.”

2 ensvarsparti. Där enfrågepartiet bara har en sak på dagordningen levererar ensvarspartiet samma svar, oavsett vilken fråga som ställs. I Aftonbladet skildrar Patrik Lundberg ett möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson: ”Jag ställer inga frågor om invandring, men Åkesson lyckas ändå nämna ordet 23 gånger. Sverigedemokraterna kanske inte längre är ett enfrågeparti, däremot framstår det allt oftare som ett ensvarsparti.”

3 attefallshus. Ett attefallshus – uppkallat efter bostadsminister Stefan Attefall – är den nya tidens friggebod – uppkallad efter Birgit Friggebo. Attefallshuset kräver inget bygglov och får användas som bostad. Sveriges Television berättar att det ändå inte är fritt fram att sätta spaden i marken: ”Många har trott att det är grönt för att bygga ett attefallshus men så är det inte. Efter att ha anmält till kommunen att man vill bygga ett komplementhus av den här typen och lämnat in ritningarna, måste man ha fått ett startbesked från kommunen innan man får sätta igång.”