Gammal SNOPP lockar till skratt

Någon gång i min barndom gjorde vi en dagsutflykt till Parken zoo i Eskilstuna. Det var förstås en höjdare. Minst lika festligt var det att se vägskyltarna som pekade mot Snopptorp. Jag har besökt staden många gånger sedan dess. Sexans buss skyltad mot Snopptorp får mig fortfarande att fnissa.

Ett av mina första jobb som journalist var som lokalredaktör i Torsby. Min inre sjuåring kunde förnöjt konstatera att det fanns ett Snopptorp även i de värmländska skogarna.

Väpnaren Henning Brotstorp sålde 1402 flera fastigheter i Eskilstunatrakten till drottning Margareta. En av dem var Snopptorp – som han i avtalet för övrigt stavade Snwppathorp. Det här var mark som hade styckats av från en större fastighet. Och det är också så namnet tros ha uppkommit. Verbet snoppa kan bland annat betyda ’skära av’. Substantivet snopp, ’penis’, är betydligt yngre.

Sveriges geografi är full av den här typen av språkliga dubbeltydigheter. När jag arbetade på en tidning i Östergötland gjorde vi en serie om länets roligaste ortnamn. Sjöarna Lilla och Stora Runken, havsviken Slätbaken, slottet Ållonö och gården Könserum var alla givna stopp på rundresan. Efter ett besök i Kåtebo kunde mina kolleger berätta att invånarna var ganska trötta på besökarnas ständiga ordvitsande.

I regel är det associationerna som är hela nöjet. Förklaringarna tenderar att vara rumsrena. Pungpinan i Stockholm är till exempel en ständig källa till skratt. Men platsen fick sitt namn efter en krog som tog hutlöst betalt.

Språktidningen vill utse Sveriges roligaste ortnamn – och vi behöver din hjälp. Finns det något som är skojigare än Snopptorp? Hur står sig till exempel Helvetesbäcken, Fans Päronland och Fyllesjön i konkurrensen?

Men vi vill också kora det vackraste ortnamnet. I det sammanhanget nämns ofta orter som Morgongåva och Klockrike. Den som är filosofiskt lagd fastnar kanske för Njutånger, Ensamheten, Stora alvaret eller Drömme. Men vad tycker du är fint?

Hjälp oss att hitta både de vackraste och roligaste ortnamnen! Skicka in dina förslag till ortnamn@spraktidningen.se eller Språktidningen, Gyllenstiernsgatan 16, 115 26 Stockholm. Du hittar mer information om omröstningen på sidan 26.

Trevlig läsning!

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.
anders@spraktidningen.se

TIPS: Följ oss gärna i sociala medier! Du hittar Språktidningen på Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin och Youtube.

Av:

Bild: Martin Stenmark