Färgen som blev politisk

Så blev BRUN en etikett på en ideologi.

Text:

Bild: Istockphoto

Som politisk symbolfärg har brunt uppmärksammats de senaste åren. Historiskt sett står brunt för nazism med syftning på färgen på de nationalsocialistiska stormtruppernas uniformer. Men sedan 1990-talet har brunt i den politiska debatten, både i Sverige och i andra länder, också blivit en beteckning för partier som ger uttryck för rasism eller högerextremism. Sedan rätt länge används blåbrun som färgbeteckning – främst av politiska motståndare – bland annat för samarbete mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga eller högerextrema partier.

Färgordet brun har funnits i vårt språk sedan fornsvensk tid och är ett gemensamt germanskt ord med indoeuropeiska rötter: braun, brown, brúnn, bruin. Det har hämtats in i några romanska språk och i till exempel polskan: brunatny. Ryskan har i stället skapat brunadjektivet коричневый (koritjnevyj) med ordet för brun trädbark kora.

Brun är besläktat med björn och bäver – namn på brunfärgade djur. Men växterna brunkulla och brunört är inte bruna. Brunkullan har vin-, svart- eller purpurröda blommor, och brunörtens blommor är violettblåa.

Som avslutning må nämnas slangordet brunnäsa, med engelsk förebild, brown-nose, ’lismare, krypare, fjäskare’.

Bo Bergman är författare och medarbetare i Sydsvenskan.