Språkpolisen

Text:

Kan vi inte byta tillbaka det lite mer flytande svenska ordet besviken från det fula och tröga ordet frustrerad.
– Björn

Varför kallar man flyktingar för nyanlända? Att vara flykting är inte skamligt, och det finns väl ingen anledning att försköna verkligheten med hjälp av noaord?
– Peter

I en av ortens gratistidningar kunde vi nyligen läsa om trädgårdsarbete. ”Säsongen börjar när kärlen släppt” och ”först när kärlen kommer anses den vara slut”. Vad det handlar om? Svårt att veta, men jag gissar att det handlar om tjäle.
– Britt

En enda positiv förändring av språkbruket i etermedia kan jag glädja mig åt. Det är numera accepterat att svära i radio och tv. När jag växte upp fick jag ofta höra att svärande beror på att man har dåligt ordförråd. Det är ett jävligt korkat och förbannat oförskämt påstående, dessutom åt helvete fel. Att svenskan å andra sidan är fattig på rejäla kraftuttryck rår fan inte jag för.
– Kurre

Ett irriterande nyord är substantivet tänk i stället för tänkande. Visst är det i sin ordning att använda språkets inneboende möjligheter för att modifiera det och finna nya sätt att uttrycka sig på. I fall som tänk är dock frågan: Till vad nytta? Man sparar för all del in två stavelser, men någon semantisk vinst är det mig omöjligt att skönja.
– Krikon