Nyorden 2011

Text: Birgitta Lindgren

Utrikes var det framför allt händelserna i Tunisien som gav upphov till nya ord under året. Med sin oblodiga jasminrevolution tände befolkningen ett hopp om en arabisk vår för grannländerna. I anslutning till jasminrevolutionen började man omtala fredliga protestmöten i Kina som jasminmöten.

Ett annat fenomen – som ständigt behöver beskrivas – är världsekonomin. Den är fortfarande svajig, och blir inte lättare att styra när blixt­snabba börsrobotar härjar.

Efter skjutningarna på Utøya dök det upp anonyma, osakliga och ofta osmakliga kommentarer till tidningars nätartiklar om dådet. Personer som skriver sådana kommentarer kallas troll. Det föranledde att många redaktioner införde restriktioner i möjligheten att kommentera, alltså ett trollfilter.

Kontrollmetoder på andra områden är utandningsprov med hjälp av knarkometer, som gör att man snabbt kan konstatera om någon har använt droger, och tonårs- eller ungdomsskrämma, med ett högt ljud som bara unga kan höra. Den används för att skrämma bort ungdomsgäng från platser där de stör. Men båda dessa medel kritiseras för att de kan upp­fattas som diskriminerande.

För några år sedan rånade ett gäng mycket unga killar jämnåriga med en verbal metod. En av förövarna var hotfull, en annan uppträdde som om han var hygglig och ville hjälpa till. På så sätt kunde de ”prata” av offret ägodelar. Ett moment i metoden var att man hänvisade till sin ”brorsa”, som sades ha blivit av med något. Under 2011 kom filmen Play, som tar upp detta brorsantrick.

Fredligare, om än lite udda sysselsättningar, är att kasta sig raklång med huvudet nedåt och ligga blickstilla som en planka eller att sätta sig ner och försöka se ut som en uggla. Det ena kallas plankning och det andra uggling. Allt måste för­evigas med mobilkamera och offentliggöras på något sätt.

På vissa kontor ägnar sig de anställda åt post-it-krig. Då skapar man stora, fantasifulla figurer av post-it-lappar, små klisterlappar i olika färger, på en fönsterruta som vetter mot något annat kontorshus. De som jobbar mittemot ser det som en utmaning att skapa ett ännu bättre konstverk i ett av sina fönster. Och så är ”kriget” i gång.

Till sin mobil och surfplatta, gemenligen kallad padda efter varumärket Ipad, kan man foga appar, små program som laddas ner från nätet (app var ett av förra årets nyord). Att hålla på och dona med apparna kallas nu att appa.

En mobil kan också rädda liv. Man kan lära sig hjärt-lungräddning och bli sms-livräddare. Då är man redo att bli kallad till en olycka med ett sms. Men är man inte en del av den tjänsten, borde man ibland lämna in sin mobil på mobildagis och låta egna och andras öron vila ett tag.

Många trodde kanske att Social­demokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich i en riksdagsdebatt pratade om ”mischmasch” inom arbetsmarknaden. Men det var det lite svåruttalade missmatchning det var fråga om, alltså att arbetstagarnas kompetens inte motsvarar arbetsmarknadens krav. I den inrikespolitiska debatten dök också Bamseteorem upp. Det går ut på att om man är stark – som exempelvis det största partiet i Alliansen – ska man också vara väldigt ödmjuk eller snäll. Egentligen är det inte något välfunnet ord. Det är ju inget teorem, snarare ett motto. Och seriefiguren Bamse är visserligen ”världens starkaste och snällaste björn”, men det är faktiskt Pippi Långstrump som förknippas med orden ”den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”.

Ordet curlingförälder, om den alltför ängsliga och övervakande föräldern, utmanar till nya varianter, som flipperförälder, en förälder som vågar släppa ut ungarna på egen hand.

Förra året konstaterade vi att kronprinsessans bröllop inte avsatte några nyord. Det var inte helt sant. De propert kostymklädda säpovakter som joggade utmed kortegen gav upphov till ordet säpojogg. Det blev åter aktuellt under 2011, då privatpersoner drog ihop till en ny säpojogg, där deltagarna sprang samma sträcka i kostym och hörsnäckor.  

Framåtlutad i den bildliga betydelsen ’intensiv’ har blivit vanligare i andra sammanhang än jazz, där det först noterats. En annan bildlig användning har ordet seismisk fått. Den är dock så ny att den nog får betecknas som stående på tröskeln. En förväntis kanske?