Läsarnas spaningar

Lufta ditt ohämmade missnöje på: spraktidningen.se

Text:

Vem har hittat på det gräsliga ordet buda? Och varför? Sedan urminnes tider har det gått bra att bjuda, men nu plötsligt ska j bort!

– Björn

Jag irriterar mig på folk som inte förstår att språket lever. Det är inte likadant som för 50 år sedan. Det är inte respektlöst att kalla en ’tjej’ för en tjej som det var då. Pappa är inte ett smeknamn för ’far’ som då. N***rboll är inte en neutral benämning som det var då.

– Bengt

Jag vill inte direkt anmäla något annat än min förundran över ett bra ord som saknas (?) i sverigesvenskan, nämligen opar, som i finlandssvenskan används om till exempel skor eller strumpor som är omaka. Jag upplever en nyansskillnad mellan opar och omaka. Man kan på finlandssvenska gå omkring i opar strumpor, vilket bara betyder att de två strumporna inte är likadana, medan omaka har en nyans av att de inte utseendemässigt passar ihop. Kanske finns ordet opar i någon norrländsk dialekt?        

– Catherine

När människor talar om att de har opererat sig vill jag alltid fråga om de sövde sig först!

– Elsa

Man använder fortfarande bandspelare och backa bandet trots att inspelningar på band försvann för cirka 20 år sedan! Vad är det för fel på ljudinspelare, som dessutom inte kopplar ordet till en viss teknik?

– Paul