Kåtman sprids hos landets bloggare

Text: Svensson

"Tröttman är hastigt utbytt mot kåtma", skriver bloggaren Radikal mamma och prickar in två exempel på en uppstickare bland så kallade avledningsändelser, nämligen det substantivbildande ma. Fetma och sötma, som tycks vara förebilderna, finns sedan länge.

Åtminstone i bloggspråket har orden fått nya kolleger som fulma, hetma och snyggma. Än så länge används nyorden främst för att beskriva upplevelsen av egna och andras kroppar och känslor, men hetma kan beteckna både kryddstark mat och snyggma. Gemensamt är också att de redan har synonyma avledningar: trötthet, kåthet, fulhet, hetta och snygghet.

Ändelsen ma tycks åter ha blivit produktiv. Att ett gammalt och dött suffix plötsligt vaknar till liv är något av en grammatisk skräll.

- Jag kan på rak arm inte påminna mig något annat exempel på det. Man kan bara ställa sig vid sidlinjen och titta på hur väl det sprider sig, säger Christer Platzack, professor i  nordiska språk  vid Lunds universitet.

Uttalet av nyorden bryter dock mönstret - i ful, kåt och trött bevaras vokalens längd när ändelsen ma läggs till, medan den förändras och blir kort i sötma och fetma.

Frågan är bara om de nya avledningarna är så uthålliga att de en dag tar plats i Svenska Akademiens ordlista. Den kanske skulle må riktigt bra av lite snyggma.