Så kallar kor på sina kalvar
När kalven är nära kommunicerar kon med ett lågfrekvent ljud. När den är utom synhåll används i stället ett högfrekvent ljud. Kalvarna själva har unika läten när de är hungriga och det blivit dags att kalla på mamman. Det visar en brittisk studie publicerad i tidskriften Applied Animal Behaviour Science.
Efter tio månader på en brittisk gård kan en forskargrupp nu konstatera att kor använder många olika typer av läten. Det brölas, råmas och muas i hagen – men inte slumpartat. Med hjälp av en stor mängd inspelade läten har forskarna kommit fram till att kokommunikation är något ganska avancerat.
Kornas sätt att kalla på sina kalvar förändrades med tiden. Under den första månaden använde korna lågfrekventa ljud för att kommunicera med kalvarna. Dessa ljud skapades med munnen helt eller delvis stängd.
Men om kalven inte var i närheten användes i stället ett högfrekvent ljud. Om den dessutom var utom synhåll för kon steg frekvensen i lätet ytterligare.
Varje kalv hade ett unikt läte. Ett särskilt ljud användes när de var hungriga och kallade på mamman. Detta läte tjänade som ett slags påminnelse om att det blivit dags för mat.
På sikt hoppas forskarna kunna nå en djupare förståelse av de olika lätena. De är övertygade om att de är så sofistikerade att det bara genom att lyssna på korna skulle vara möjligt att utläsa hur de trivs i sin miljö.
Anders
Foto: Istockphoto