Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

GT: "Man puttad ut från fönster – en gripen". För en gångs skull förtjänar en kvällstidningsjournalist en eloge för sitt språkbruk. I Göteborg "knuffar" man inte, man "puttar" om man inte föredrar att "knô" . Det borde vara en prioritet för tidningarna att i möjligaste mån använda provinsiellt språkbruk i den mån det är allmänt begripligt. Om inte annat kan det kanske bidra till att motverka den alltmer utbredda, gravt anglifierade och klichémättade slappsvenskan.
måndag, juni 18, 2018 - 09:49
Varför säger alla : "Jag tänker ....." när de menar "Jag tycker...." eller "Jag tror....." ? Detta oskick har spridit sig som en löpeld! Jag misstänker att det är någon britt som lärt sig hjälplig svenska som uttalat sig och som trott att "think" ska översättas med "tänker" Svenskar har tyckt att det låter tufft och sedan har uttryckssättet blivit allt vanligare. En styggelse är vad det är !
fredag, juni 15, 2018 - 12:40
Man säger och skriver: Man säger och skriver : "Jag tycker att man ska inte ljuga" istället för "Jag tycker att man inte ska ljuga". Omvänd ordföljd har försvunnit som en effekt av Powerpoint eller av något annat skäl. Politiker gör detta misstag hela tiden. De som hanterar detta klockrent är invandrare som nyss lärt sig svenska. Lyssna på Alexandra P. ! Hennes svenska är enastående fin!
fredag, juni 15, 2018 - 11:40
Det sägs och skrivs "Jag vill att ni gör" istället för "Jag vill att ni ska göra". Vem har hittat på detta språkliga förfall. Konjunktiv är ett värdefullt inslag i språket!
fredag, juni 15, 2018 - 11:29
Det sägs och skrivs "kommer ske" istället för "kommer att ske" ! Detta är inte svenska !
fredag, juni 15, 2018 - 11:27
Preterium/imperfekt av lysa, till språkpolisen Sten i nr 4/2018 Det är väl självklart att det finns TVÅ dåtid-former av verbet lysa. Hur skulle annars en witz kunna uppstå, som hävdar att... Svalde ficklampa - lös i magen. MVH Thomas W
onsdag, juni 13, 2018 - 02:38
https://www.dn.se/kultur-noje/fragesport/frilla-sagla-och-kritter-vad-betyder-orden/?question=12 Frågan är vad betyder betingad. Jag tycker svaret är fel eftersom det heter betinga sig. Frågan kan vara betinga men inte betingad
måndag, juni 11, 2018 - 13:25
Ett uttryck som numera är lika fast etablerat som det är idiotiskt är "att ha i bakhuvudet". Det florerar också en lika idiotisk variant, "ha i baktanke". Kanske är det någon sorts analogi med att "ha i bakfickan" men det är i så fall ingen ursäkt.
fredag, juni 8, 2018 - 14:51
Det har tidigare här på sidan klagats på hopblandade fasta uttryck. Ett par exempel: "komma till bukt med", "ta tillvara på". Det senaste i raden läste jag idag: "himla på ögonen". Undrar hur det går till?
tisdag, juni 5, 2018 - 15:20
Från text-TV idag: "Tunnelbana över Öresund" – vore mer väntat om den drogs UNDER sundet. Dessutom uppges att "Tunneln hoppas vara klar 2035". Text-TV var förr mästare på kortfattad och koncis nyhetsförmedling, numera är det en språklig öken där alla verkar vara illitterata klåpare.
tisdag, maj 29, 2018 - 12:30

Sidor