Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla.
Vänligen skriv in ditt namn.

Senaste anmälningarna

vill förbjuda "ää" och smackande ljud i nyheter/ reportage. Jobbar ni med språk, se till att klara av att prata utan dessa "parasiter"
tisdag, januari 15, 2019 - 14:25
Jag retar mig på att programledaren i ett populärt tv-program envisas med att kalla alla av kvinnligt kön för "tjejer". Själv är jag ganska gammal, och sen jag blev xuxen är jag stolt över att vara kvinna.
måndag, januari 14, 2019 - 23:46
Jag blir lika ledsen varje gång jag hör eller läser någon kalla antidepressiv medicin för "lyckopiller" - som om det vore någon slags knark, som gör oss som använder dem lyckliga eller kanske till och med höga. Sanningen är att antidepressiv medicin har räddat livet på många människor med svår ångest eller depression. Men jag kan garantera att det inte funkar som sprit eller hasch, och man blir inte det allra minsta "hög" av dem. Däremot så kan den medicinen göra att många människor med svåra psykiska problem trots allt kan leva ett i stort sett normalt liv.
måndag, januari 14, 2019 - 23:42
Åka förbi affären. Jag åker verkligen förbi ibland, men annars åker jag till affären och går in. Det är två olika saker.
lördag, januari 12, 2019 - 11:20
När jag ser i en annons, att butiken ligger "bara tjugo minuter från Stockholm", så undrar jag o dom menar med cykel eller med rullskridskor. För jag vet, att med bussen tar det över en halvtimme att åka dit.
lördag, januari 5, 2019 - 00:11
Även fast. Även om eller fastän. De sammansätts ofta numera.
onsdag, januari 2, 2019 - 10:30
Jag undrar om fastighetsmäklarna lider av lika mycket kompetensbrist i fråga om andra nödvändiga yrkeskunskaper än språkliga? Vill man gotta sig åt dåligt svenskt språkbruk skall man läsa mäklarnas annonstexter. Kan rekommenderas om man vill hålla sömnighet stången.
tisdag, januari 1, 2019 - 20:39
Allt detta "tjejande" och "killande", handlar det om ungdomshajpen och åldersnojan i dagens samhälle? "Alla" måste vara unga eller i någon mening ungdomliga och kanske det till och med avses smickrande att INTE använda andra ord?
tisdag, januari 1, 2019 - 20:17
"Efter vägen", galna prepositioner. Ibland är det inte lätt att välja korrekt preposition för det man vill beskriva, t.ex. i skolan i st.f. "på skolan". Något som får min hjärna att koka över är "krocken skedde efter E10:an" t.ex. Det är väl ändå på vägen sådant händer.
torsdag, december 27, 2018 - 06:38
"Din egna tolkning" säger/skriver många idag. Kan vara knepigt att hålla isär alla kombinationer av orden egna/egen men i detta enkla exempel är det ju endast ental och flertal som måste hållas reda på. Skall alltså vara "Din egen tolkning". Jag undrar även om den som sätter texten på denna insändarsida har problem med placeringen av olika tecken i den löpande texten. Så många insändarskribenter kan bara inte vara så okunniga om mellanslag, antalet punkter, citationstecken, kommatecken m. m.
torsdag, december 27, 2018 - 06:23

Sidor