Rapportera till Språkpolisen

Har du stött på några slemmiga språkgrodor på sistone? Anmäl dem här! Ett urval publiceras i Språktidningen.

Anmäl!

Vänligen skriv in vad du vill anmäla.
Vänligen skriv in ditt namn.
Uppdatera Skriv in bokstäverna som visas i bilden
Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

Senaste anmälningarna

Expressen: "Trots löftet från regeringskansliet om att vara transparanta [...]".
lördag, december 16, 2017 - 20:39
Får man skriva något positivt på det hära stället? T.ex om en rubrik med en snofsig allitteration i DN/Vetenskap: "Fiskforskare fälls för fusk".
lördag, december 16, 2017 - 20:21
I kundutskick från det lokala apoteket: "Tack från botten av Hjärtat". Ja, som svenska betraktat är detta verkligen botten. Finns det ingen ände på influenserna från engelskan? Vad är det för fel på det gamla hederliga "ur djupet av mitt hjärta"?
lördag, december 16, 2017 - 13:19
DN Debatt: "Med kändisar, som artister, skådespelare och atleter, är saken annorlunda." Något botemedel mot engelska sjukan tycks inte finnas, men än så länge håller jag envist fast vid att "athelete" heter "idrottare" på (någorlunda könsneutral) svenska.
fredag, december 15, 2017 - 13:37
Expressen: "– Tråkigt att jag inte fick simma final, men det är bättre än att jag gjorde ett misstag här än på ett större misstag. Jag ska vara i finalen, och det ska inte vara problem att ta medal, säger Sjöström."
fredag, december 15, 2017 - 00:21
Från sida som säljer kosttillskott: "Exakt hur synefrin fungerar i kroppen behövs det dock fler studier för att kunna anta med säkerhet". Makalöst...
torsdag, december 14, 2017 - 22:25
AB: " ... ett 400 meter långt objekt från ett annat solsystem, vars färg visar att det utsatts för strålning i många miljoner år." Syftningsfel i medierna har blivit så vanliga att det nästan verkar avsiktligt.
torsdag, december 14, 2017 - 06:23
@ söndag, december 10, 2017, 20:51. Jag har också lagt märke till denna obegriplighet. Särskilt vanligt hos idrottare som intervjuas. "Nä men....bla...bla...".
onsdag, december 13, 2017 - 11:56
Jag vill anmäla mig själv, av denna anledning: Jag säger "Kett" istället för "Vattenkokare" (tror det kommer från engelskans "Kettle")
tisdag, december 12, 2017 - 11:30
@lördag, december 9, 2017 - 12:03: För att vara exakt, oss besserwissrar emellan: Om (och endast om) den ursprungliga listan innehåller noll element (och sålunda inte är någon lista i egentlig mening) kan den göras oändligt mycket längre genom att man tillför minst ett element. Detta är förstås inte vad det handlar om här, och visst är det oreflekterade användandet av uttryck som "oändligt" en pina. En särskilt absurd variant är "näst intill oändligt", vad det nu ska betyda - förmodligen att något kan beskrivas med ett mycket stort men ospecificerbart tal. Man kan kanske till nöds acceptera det som en sorts bildspråk, men att ge "oändligt" den motsatta innebörden "ändligt" är likväl perverst.
tisdag, december 12, 2017 - 07:46

Sidor