Opålitlig lögndetektor förbjuds

Text:

Äntligen har lögndetektorn förbjudits i Storbritannien. Tills nyligen använde de brittiska myndigheterna en lögndetektor för att "avslöja" folk som söker socialbidrag på falska grunder. Förbudet är en seger för Francisco Lacerda vid Stockholms universitet och Anders Eriksson vid Göteborgs universitet, båda professorer i fonetik. "Idéerna som produkten bygger på är helt enkelt rent nonsens", skrev de redan 2007 i en vetenskaplig artikel med rubriken Charlatanry in forensic speech science: A problem to be taken seriously. Den publicerades i tidskriften International Journal of speech, language and the law.

Artikeln fick tillverkaren av lögndetektorn, Nemesysco limited, att hota att stämma förlaget bakom tidskriften, varvid förlaget drog tillbaka artikeln från sin nätupplaga.

Händelsen väckte stor uppståndelse i vetenskapsvärlden. "Som forskare är vi moraliskt skyldiga att ställa upp med vår kunskap för att avslöja något som, till bevis om motsatsen, ter sig som ren bluff", skrev Francisco Lacerda på sin blogg.

Lögndetektorn analyserar enligt de svenska forskarna meningslösa toppar och platåer i rösternas ljudsignaler vid samtal. Det ger slumpmässiga svar, som i huvudsak beror på irrelevanta detaljer i ljudsignalen.