Lär dig bilska!

Text: Jonas Hallberg

Kära läsare!

Kanske är du inte bara läsare, utan också bilförare. I så fall kommer du att ha nytta av denna krönika, skriven av en erfaren bilförare som har kört bil prickfritt betydligt längre än du.

Nåja, prickfritt och prickfritt, jag har i alla fall inte dömts för några trafikförseelser. Tja, dömts och dömts, det var i Nyköping och blev bara dagsböter, så det är ingenting att tala om.

Vad vi ska tala om nu är det språk, det ordlösa språk, som gäller bilister emellan. Det språket kallas bilska, och det har många fler nyanser än vad man (genomsnittligt) tror.

Många tror att språket har fått sitt namn på grund av att det rimmar på ilska, men så är inte alls fallet.

1. Om man upplever att framförvarande bil framförs alldeles för långsamt, lägger man sig med sin kylare åtta centimeter från den bilens bakre kofångare. Det är det gängse sättet att uttrycka uppmaningen "Var gullig öka farten en smula!". En populär fördom säger, att om framförvarande bil körs av en man med hatten på, så kommer ingen förändring att ske. Eftersom denna tidskrift är byggd på vetenskap och beprövad erfarenhet, kan vi inte ta hänsyn till fördomar utan konstaterar blott att närgången körning kan få önskad effekt.

Vissa förare brukar, när de äntligen lyckas köra om, signalera genom att sträcka upp ett finger i luften. Det vore trevligt om det var tummen.

2. Om två filer plötsligt ska bli en fil, sätts vänligheten och fantasin åter på prov. En del människor tycker om blixtlås som princip och försöker efterlikna ett sådant.

Andra känner att deras prestige kan bli lidande om de släpper in någon framför sig. "Nähädu", är deras glada motto. Och den tanke man då försöker uttrycka är: "Min bil är större än din och jag har mest bråttom hem, ty min fru är vackrare än din."

3. Ett språkligt hjälpmedel som har fallit ur bruk är blinkers, eller blinkare som vi säger i vårt land. Förr uttryckte de ofta: "Jag funderar på att svänga till höger om en stund." Nu tänker folk likt den bonde som utan att använda blinkare plötsligt svängde över vägen (och krockerade med en nytvättad Saab). "Varför gjorde du inte tecken?" frågade polisen. "Det vet väl alla var jag bor", svarade bonden.

4. Det finns en enda situation där det uppstår empati, solidaritet och hänsyn mellan bilister. Det är soppatorsk. Har du slut på bensin, vimlar det plötsligt av bilister som i snöstorm åker och hämtar bensin till dig. Du återfår tron på mänskligheten och fortsätter tala bilska, nu utan ilska.