Flytande simjargong – alla ska in i kaklet

Text: Anders Svensson

"Man ska ända in  i kaklet!" jublade förbundskapten Tommy Söderberg när Andreas Andersson nickade in segermålet mot Turkiet i slutminuterna, och Sverige därmed  säkrat en plats i fotbolls-VM 2002. Sedan dess har nå/kämpa/jobba (etcetera) ända in  i kaklet gjort karriär i betydelsen 'kämpa och segra på upploppet'.

Tommy Söderberg hade i sin tur snappat upp uttrycket från Hans Chrunak, förbundskapten för simlandslaget. Ända  in i kaklet är enligt honom "typisk simtränarjargong"  som han ibland har använt i tv.

- Det är ett uttryck från förr i tiden, när bassängen var kaklad. När man tränar målgång ska man sluta på sista simtaget, alltså gå för fullt ända in i kaklet, säger Hans Chrunak.

Kanske vill våra partiledare bli lika folkliga som idrottslandslagen. I dagstidningsartiklar från år 2010 förekommer ända in i kaklet nästan uteslutande inom sport och politik.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin kämpade i höstens riksdagsval om regeringsmakten in i det sista. Och båda valde att göra det med metaforen som för tankarna till idrottsögonblicket i Istanbul.

"Vi ska jobba ända in i kaklet den här gången", bedyrade Mona Sahlin i Dagens Nyheter om ansträngningarna i valrörelsen. Det var samtidigt ett löfte till väljarna och en uppmaning till partikamraterna. Fredrik Reinfeldt ville inte vara sämre. "För mig är det jobbfrågan ända in i kaklet", sade statsministern vid en presskonferens under  Almedalsveckan.

I tidningstext fortsätter  användningen av ända in i kaklet att öka. Frågan är bara vad som händer med den som inte kniper segern på sluttampen. Nådde Fredrik Reinfeldt ända in i kaklet trots att regeringen inte fick egen majoritet?  Plaskar Mona Sahlin fortfarande i bassängen?

Möjligen håller innebörden av kakelmetaforen på att förskjutas - från 'segra' till 'kämpa in i det sista', oavsett om man sedan vinner eller inte. Den definitionen använder Magnus Tosser i Norrbottens-Kuriren. Att kämpa ända in i kaklet "brukar betyda att man kämpar ända till 'Hesa Fredrik' (slutsignalen) ljuder. Om inte annat så för moralens skull."