Dosan larmar – och gör sig inte till

Text: Patrik Hadenius

Om det är jag som lämnar redaktionen sist är det jag som måste slå på larmet. Det borde vara enkelt, men är lika nervöst varje gång. Och en bidragande orsak till det är de korta texterna på larmdosan.

Larmet slås på via en plastlåda som har knappar och en liten skärm där det står korta meddelanden. Till exempel står det "ej klar" när man först kommer fram till larmdosan. Så är det för att man har kommit gående fram till apparaten, och det vet den om. Det är inte okej att slå på larmet om någon rör sig i lokalen. Står man stilla några sekunder ändras meddelandet till "klar att larma kontoret". Då trycker jag först in en kod och sedan på knappen "till".

Det är nu jag blir nervös. För när larmet är påslaget står det inte "lokalen är larmad". Det står inte heller "god natt", vilket vore trevligt. I stället piper apparaten och det står kort och gott "larm aktiverat". Hjälp, tänker jag, jag slog fel kod och nu går larmet.

Här hade troligen en lite mer utförlig text varit till hjälp. Ett kort kärnfullt meddelande är inte alltid bäst, ibland är det bra att blomma upp. Fråga Björn Ranelid!