Allt jag hörde var pappa

Text: Patrik Hadenius

Vilket är ditt favoritord? För några år sedan ordnade Dagens Nyheter en tävling om svenskans vackraste ord. Sommarvind vann. På språkintresserade David Nessles blogg hittar jag en mer aktuell omröstning. Där vann ordet jubileumsmonarped.

Själv brukar jag svara pappa. Det är ett ord som verkligen berör mig. När något av mina barn säger pappa blir jag glad.

Kanske är det lite taskigt att välja pappa framför mamma. Särskilt som mamma egentligen är ett mjukare och finare ord. Om man försöker bortse från betydelsen vinner ju ett m över ett p - alla gånger. Fråga chokladfabriken som börjar sin slogan med Mmm...  

Ordet mamma är också ett tema för språkvetaren Tove Gerholms forskning, och för hennes artikel i detta nummer av Språktidningen (se sidan 24i papperstidningen). Det visar sig att mamma kan betyda nästan allt. Vilket jag själv vet mycket väl att det gör.

Jag var pappaledig med min yngsta dotter. Det är snart tio år sedan. Jag kunde dock inte hålla mig från jobbet, och tog med henne på ett möte. Jag förstod först inte varför mina kolleger skrattade.

- Hör du inte? frågade de.

Nej, jag gjorde inte det. Min dotter kallade mig hela tiden för mamma. Men allt jag hörde var pappa. Det kallar jag ett starkt favoritord.