På språkresa genom Norge

Leve dialekten – en språkreise, Gunhild Kværness (Cappelen Damm)

Text: Anders Svensson

Sommaren 1914 föddes Alf Prøysen i Hedmark i Norge. Som författare och vissångare blev han folkkär som få – inte minst för att han vågade använda dialekt, något som i det norska samhället länge var närmast tabu. Men för Alf Prøysen föll det sig naturligt. Han föddes nära gränsen till Sverige, en gräns som han snabbt fick klart för sig var ett administrativt påhitt. Värmländskan sades ju tillhöra ett annat språk, men Alf Prøysen hade ändå betydligt närmare till denna svenska dialekt än till många norska dialekter.

I dag har attityderna till dialekter förändrats. Lagom till hundraårsjubileet av Prøysens födelse tar därför filologen Gunhild Kværness honom med sig på en fiktiv språkresa genom Norge. Under resan får läsaren möta kända norrmän – bland andra skidåkarna Vegard Ulvang och Therese Johaug, från Kirkenes respektive Os, och fotbollstränaren Egil ”Drillo” Olsen, från Fredrikstad – som talar om sitt förhållande till den egna dialekten.

Det är en lärorik färd, där språkforskning varvas med lokalhistoria, med Gunhild Kværness som utmärkt reseledare. Och det är definitivt en tripp som även borde göras genom de svenska dialektlandskapen.