Bokslut över en förunderlig ordbok

SAOB – en jubileumsbok (Svenska Akademien/Norstedts)

Text:

Bild: Anders Svensson

Vägen från a till ö och alla 511 960 uppslagsord tog 130 år. Från utgivningen av det första häftet 1893 dröjde det till 2023 innan Svenska Akademiens ordbok, SAOB, slutfördes. Nu pågår en uppdatering av ordboken som enbart blir digital.
SAOB – en jubileumsbok är ett bokslut över ett arbete som egentligen påbörjades redan 1786 när Svenska Akademien grundades. Sötsura skämt om arbets­takten och ständiga förseningar har följt med­arbetarna genom århundradena. Ändå är det något av ett under att det blev en ordbok över huvud taget.

”Akademien anade nog att den föreslagna principen skulle bli en mardröm för användarna”

Lars Svensson, tidigare chef för SAOB, berättar i denna antologi bland annat om hur Carl August Hagberg – mest känd för sina översättningar av William Shakespeares dramatik till svenska – 1855 fick uppdraget som huvudredaktör. För att underlätta arbetet ville han inte bara begränsa antalet sammansättningar i ordboken. Han ville också lista ­sammansättningar under respektive urpartikel, den preposition som han ansåg vara underförstådd i ordet. Under prepositionen av tänkte han till exempel ta upp sammansättningar som eldhav, guldring och sockerbit – eftersom ett eldhav ju var ett hav av eld, en guldring var en ring av guld och en sockerbit var en bit av socker.
Kanske hade det sparat utrymme. Men Akademien anade nog att den föreslagna principen skulle bli en mardröm för användarna. Carl August Hagberg fick heller inte sin vilja igenom.

SAOB – en jubileumsbok (Svenska Akademien/Norstedts)

I en annan text skildrar Kristina Palm – en av redaktörerna som var med om att slutföra verket – arbetet med språkprov som används för att exemplifiera definitioner av ord. Beväpnad med en lila färgpenna vadar hon genom drivor av lappar med källor som ska kontrolleras. Jobbet innebär ett ständigt grävande i böcker, tidningar och arkiv. När ett språkprov är godkänt ger hon det sin välsignelse genom att stryka under årtalet för belägget. I all sin vardaglighet fångar hon pedantismen, noggrannheten och tålamodet i arbetet.
Som bokslut betraktat är detta en spretig men läsvärd antologi som sträcker sig från historiska redogörelser och lexikografiska principer till person­liga upptäcktsfärder och ren kalender­bitarkuriosa (som att ord som börjar på bokstaven s utgör 26,2 procent av ordboken, att maratonartikeln om verbet stå spänner över 698 763 tecken och att den mest citerade skönlitterära författaren är Esaias Tegnér).

Akademien hade gärna fått strukturera överlappande strövtåg och ransonera det personliga berättandet i antologin. Men indirekt fungerar det också som en illustration till alla viljor som genom århundradena dragit åt olika håll och ändå bidragit till att SAOB 33 111 sidor senare faktiskt blev en förnämlig, förunderlig och förtjusande ordbok.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

Läs mer: Äntligen ordbok!