Fula ordet fortsätter att vara tabu

Text: Anders Svensson

Huddinge 1989. Komikern Micke Dubois har i rollen som Svullo erövrat Sverige genom humor riktad mot den goda smakens solarplexus. Han svär, gapar och gormar. Är lika energisk som enerverande. Och de plumpa ord vitsarna magplaskar så hårt att de ger utslag på richterskalan.

Ett skivbolag parar ihop honom med rockbandet Electric Boys i förhopp ningen om en kassako. Resultatet blir låten För fet för ett fuck. Men titeln är enligt skivbolaget för magstark för ett omslag. För att inte äventyra en förmodad hitsingel kapas den till För fet …

Los Angeles 1999. Filmen Fucking Åmål har gjort succé världen över. Berättelsen om småstadsångest och samkönad kärlek vinner både recensenternas och publikens hjärtan. Inför biopremiären i USA finns dock ett orosmoln. Den amerikanska distributören hälsar att titeln är omöjlig. Fucking Åmål putsas till salongsfähiga Show me love.

Reykjavík 2008. I finanskraschens kölvatten spanar komikern Jón Gnarr efter budskapet som sammanfattar Islands ekonomiska kollaps. Inom loppet av några dramatiska höstveckor gick islänningarna från nyrika till nyfattiga. Tiotusentals samlades på torget Austurvöllur för att demonstrera och tvinga fram ett nyval. I myllret såg han plakatet som fångade frust rationen: Helvítis fokking fokk. ’Helvetes fucking fuck’.

Fugging 2021. De 106 invånarna i den österrikiska byn Fucking har fått nog. I årtionden har ortnamns skyltarna stulits i parti och minut trots att de gjutits fast i betong. Misstänkta är turister som tagit en omväg för nöjet att posera vid skyltarna. Lösningen blir ett namnbyte till Fugging.

Ordet fuck är belagt i engelskan sedan 1500-talet. Det har aldrig förlorat sin laddning. Oavsett sammanhang och språk är det ofta tabu. Från filmer och finanskriser till ortnamn och ordvitsar förblir det grovt och svårsmält. Fuck är alternativet när andra ord känns kraftlösa.

På sidan 24 berättar Charlotta E Lindell historien om vår tids kanske fulaste ord. Trevlig läsning!