Språkpolisen

Text:

Jag är så trött på nyhetsredaktionernas tjat om misstänkta kriminellas ålder: 26-åringen, 33-åringen och 48-åringen. Minst hälften av gångerna skulle åldern kunna ersättas med han eller hon, utan risk för missförstånd.
–Elsa

I hela mitt liv har den stora floden i Amazonområdet kallats Amazonfloden. Men i dag hör jag gång på gång i ett radioprogram Amazonasfloden. Någon mer än jag som känner dagisvibbar?
–Bo

Man må tycka vad man vill om det som en del kallar köpmännens dag, men det stör mig verkligen att man numera ofta skriver mors respektive fars dag i ett ord: morsdag, farsdag.
–Eva

Är det verkligen så betungande att säga att ett parti har genomfört en framgångsrik valrörelse att man måste pressa ihop det till det lätt absurda gjort ett bra val? Nog är det väl väljarna som gör valet?
–Peter

Ett av konsultiskans eller managementjargongens många besynnerliga uttryck är äga. ”Det är [företrädesvis någon annan] som äger problemet”, till exempel. Man kan möjligen ha upphovsrätt till en icke-trivial problemformulering, men hur i herrans namn kan man hävda att någon är ägare till en abstraktion?
–Kurre