”Språket är oerhört viktigt”
Lingvisten David Pagmar är aktuell med boken Barnet och språket. ”Jag blev själv lite förvånad över att den här boken inte redan fanns. Språket är oerhört viktigt för människan”, säger han.
Bild: Linda Hansson
Redan på gymnasiet började David Pagmar fundera på språkfilosofiska frågor. Men när han senare studerade lingvistik på Stockholms universitet vaknade intresset för barns språkutveckling. Enda sättet att försöka besvara några av alla språkfilosofiska undringar var därför att undersöka den tidiga språkutvecklingen.
– Det var perspektivet som hela tiden återkom: Hur kommer det sig att människor kan göra det här? Hur lär vi oss det? Jag kunde inte sluta tänka på det, säger han.
I den nyutkomna boken Barnet och språket beskriver han hur barnet steg för steg erövrar språket. David Pagmar utgår från både egen och andras forskning. Innan han började skriva konstaterade han att det saknades en populärvetenskaplig skildring av barns språkutveckling på svenska.
– Jag blev själv lite förvånad över att den här boken inte redan fanns. Språket är oerhört viktigt för människan. Det är en av våra främsta egenskaper som vi har att luta oss mot genom livet för att vara en del av samhällena som vi bygger och liven som vi lever.
David Pagmar diskuterar bland annat hur barnets grammatik utvecklas. Strax efter två års ålder använde hans egen son verbformen sprang. Ett drygt år senare blev det springde. En oregelbunden och korrekt böjning ersattes alltså – om än bara tillfälligt – av en regelbunden men felaktig form. Och det här är något som kan oroa en del föräldrar.
– Det kan verka som att språkutvecklingen går bakåt. Men det som egentligen sker är ett tecken på att han har tagit ett jättestort språng i sin grammatiska utveckling, nämligen att han har börjat generalisera över den här typen av böjningar.