”Hittar man på ett ord så finns det ordet”

Text:

Vad är tanken bakom ordkalendern?

– Ordkalendern uppkommer ur lek, så svaret är framför allt att den ska vara rolig och underhållande. Det är kvalitativt trams. Samtidigt är den ett sätt att popularisera och tillgängliggöra ordskapande: Hittar man på ett ord så finns det ordet. Om det sedan blir vedertaget och etablerat är en annan femma.

Varför är det roligt att leka med språket?

– Det finns en massa saker som är roliga att leka med, men inget är så konstant närvarande och ständigt pågående som språket. Man kan alltså leka var som helst, när som helst.

Hur får du idéer till nya ord?

– De uppstår oftast av en slump. Ibland slinter jag på orden när jag pratar eller så uppstår något slags assimilation mellan två ord och då kommer jag på att "åh, där har vi något!"

När började du hitta på ord på det här sättet?

– Det är svårt att svara på. Men det var först under 2013 som jag faktiskt började skriva ner orden jag kom på. Då visste jag inte ens att fenomenet kallas teleskopord. Varför jag började och var idén kom från är egentligen oklart, men det känns som att det har blivit en ganska vanlig företeelse i medierna. Vi har Brangelina, brexit och bromans – och säkerligen andra exempel som inte börjar på br.

Du gjorde även en ordkalender på språktidningen.se 2015. Vilket ord från den kalendern är din favorit?

Tourätta, ’när man inte kan hålla sig från att rätta en språkfel’. Jag tror att många människor kan känna igen sig i det, inklusive jag själv. Igenkänning är ett vinnande koncept. Det var också väldigt kul att se folk gå i fällan och tourätta felet i själva definitionen av ordet (en språkfel).

Finns det något befintligt ord i svenskan som du önskar att du hade hittat på?

Ekivok. Det har ett så högt stilvärde. Att inleda en mening med det här är lite ekivokt, men … är en sofistikerad inramning som gör det okej att snacka snusk. Den perfekta brasklappen.