Deppig analys av Kents låtar

Text:

Dataanalytikern Filip Wästberg har räknat ut vilken av depprockbandet Kents låtar som är allra deppigast. Detta har han fått fram genom att skapa ett ”deppindex”.

– Jag blev inspirerad av bloggaren Charlie Thompson, som hade gjort en liknande analys av gruppen Radioheads låtar. Dessutom är jag ett stort Kent-fan.

Filip Wästberg tog hem Kents texter från textsajten Genius.

– Jag skrev en kod som samlade in och rensade texterna från onödiga mellanslag, punkter, radbrytningar med mera.

Sedan fick orden ett känslovärde genom att de matchades mot ett sentimentlexikon, utvecklat av Språkbanken. Detta lexikon listar en mängd ord och markerar dem som antingen negativa eller positiva. Dessutom anges hur ”starkt” negativa eller positiva de är.

– Ordet dålig är ju negativt. Men superdålig är ännu mer negativt. Då får det en högre styrka i lexikonet. Tjusig är å sin sida ett positivt ord, medan urtjusig är ännu positivare.

För att få sitt deppindex slog Filip Wästberg ihop Kents negativt laddade ord med data från musiktjänsten Spotify.

– Spotify har ett eget verktyg för analysera hur glad en låt är. Det kan användas omvänt, för att mäta deppighet. Det verktyget utgår från ackordföljder och liknande, för att fånga stämningar i låtarna.

Deppanalysen resulterade i ett index, där varje låt rangordnas mellan 1–100 efter hur deppig den är.

– Jag tänker fortsätta med att känsloanalysera musik i allmänhet. Hur har den har utvecklats över tid? Finns det tider när musiken har varit deppigare jämfört med andra tider? Det håller jag på att ta reda på just nu.

Läs mer om Filip Wästbergs analys på http://dataland.rbind.io

Kents 5 deppigaste

  1. Stoppa mig Juni (Lilla Ego)
  2. Gravitation
  3. Berg & dalvana
  4. Rosor palmblad
  5. Hjärta

Filip Wästberg. Foto: Privat