En vägvisare till rätt tecken

Skiljeteckensboken Siv Strömquist Morfem

Text: Maria Arnstad

Semikolonets dag firas den 6 februari. Då brister en armé av semikolonkramare ut i hyllningar till den lilla kombinationen av kolon och komma. Många andra tvekar att alls använda tecknet – av skräck för att det ska bli fel. I den nya upplagan av Skiljeteckensboken finns gott om uppmuntran för dem som darrar på semikolonmanschetten: ”Semikolon markerar meningsgräns men betonar samtidigt sambandet mellan två meningar”, skriver Siv Strömquist, bland annat.

Bland de lägre stående skiljetecknen (de som saknar bemärkelsedagar) har skribenter ofta sina vardagsfavoriter. Men även här kan tveksamheter uppstå om hur och när de ska brukas. Då står Skiljeteckensboken bi, med tydliga instruktioner och exempel för i stort sett alla skiljetecken i svenska språket: punkt, frågetecken, utropstecken, komma, olika typer av parenteser …

En lång rad andra skrivtecken blir också redigt genomgångna, som citattecken, apostrof och en hel hoper streck, som binde-, sned- och bakstreck.

Med en nyskriven snabbguide blir det också lätt att välja rätt tecken vid rätt tillfälle.