Språkdöd en förlust för alla

Text: Anders Svensson

Ibland är det lätt att glömma bort att svenska är ett stort språk. Det har sina skäl. När vi reser är det bara i de nordiska länderna som vi – med lite tur – kan räkna med att kunna använda svenska för att kommunicera. Utanför Norden får vi finna oss i att byta språk.

Ändå är svenska något av en jätte. Omkring 10 miljoner människor talar svenska. Av världens drygt 6 000 språk är det bara sisådär 90 som har fler talare. Svenska är ungefär lika stort som tjeckiska, shona (som talas i Zimbabwe), kirundi (som är officiellt språk i Burundi) och haitisk kreol.

Sett till utgivningen av böcker och tidningar, mängden webbplatser och utbudet av tv, radio och andra massmedier är svenskan en verklig stormakt. Språkets ställning märks också på andra sätt. Svenska är sanno­likt ett av världens mest väldokumenterade språk – inte minst på grund av en stark ordbokstradition.

I det här numret skildrar Jojje Olsson situationen i Papua Nya Guinea. Öriket har den största språkliga mångfalden i världen. Här talas omkring 850 språk. Av dessa är tok pisin det största. Det är ett kreolspråk med rötterna i engelska men med inslag från bland annat tyska, portugisiska, malajiska och andra austronesiska språk. Tok pisin återspeglar regionens historia. Det är ingen slump att tok pisin bär tydliga influenser från kolonialmakternas språk. Tok pisin tros ha uppstått bland plantagearbetare på Samoa. När de återvände tog de språket med sig till Papua Nya Guinea.

På sidan 52 berättar Jojje Olsson om sin resa till det otillgängliga höglandet. Där möter han lingvister som arbetar med att dokumentera några av landets alla språk. Många av dem är akut hotade. De saknar i regel skriftspråk och har ofta bara en handfull talare.

Kanske är många av språken bortom räddning. Men dokumentationen är ändå mer än konstgjord andning. Med varje språk som dör försvinner en smula mångfald. Arbetet med att dokumentera språken innebär att åtmin­stone kunskapen om dem lever vidare.

Tips! Besök gärna Språktidningen på Bokmässan i Göteborg 27–30 september. Du hittar oss i monter B07:62.