Pissigt språk utmärker liberal

Text:

När ord som fuck, piss och damn används på Twitter är en liberal amerikan ofta avsändare. Hero, win och earn är i stället ord som signalerar att en konservativ väljare sitter vid tangentbordet.

Tydliga kopplingar finns mellan språkbruk och politisk hemvist. Det fastslår brittiska forskare i sociologi och datavetenskap, som har undersökt inlägg från drygt 10 000 amerikanska Twitterkonton. Att liberaler oftare använder svordomar tolkar forskarna som ett tecken på att de vill ta avstånd från konservativa värderingar. Men liberaler skriver i större utsträckning också ord som touch, nice och feel. Skillnaden sägs bero på att de är känslosamma och att de gärna sprider glädje. De konservativa, å sin sida, lägger ofta fokus på framgång och prestationer. De visar också intresse för religion, och skriver ofta om church och altar.