Sms-tummen får en vilopaus

Text:

Snart ska vi kunna skriva sms dubbelt så snabbt som med våra numera värkande tummar. Det lovar Per Ola Kristensson vid Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet. Med Kristenssons så kallade shape writing använder man ett litet tangentbord, som finns avbildat nederst på en tryckkänslig skärm. När man glider med pennan mellan bokstäverna bildas ett mönster, och med hjälp av en inprogrammerad ordbok matchas mönstret mot det mest sannolika ordet. Poängen är att man ska slippa lyfta pennan, vilket snabbar upp skrivandet betydligt.
Även tidigare har teknik med olika typer av ”skrivpinnar” lanserats för skärmskrift, men då har man varit tvungen att skriva orden mer eller mindre bokstavstroget. Tester med den nya tekniken har visat att nybörjare klarar att skriva 25 ord i minuten efter en dryg halvtimmes träning.