Kulturkofta

Text:

En kulturkofta är en person som är intresserad av kultur. Uttrycket används både positivt eller neutralt om belästa, konstintresserade, intellektuella och som skällsord om kulturkonservativa, opportuna kultur­personligheter som tillhör etablissemanget.

Johan Thente skrev till exempel i Dagens Nyheter den 21 juni 2007 om den sämsta bokhösten i modern tid. ”På senare tid har begreppet kulturkofta fått förnyad spridning. Det är ett bra ord, med infama associationer till allmän myshumanism och icke förpliktad välvilja. Kulturkoftorna tycker att konst är bra.

De hänger med i bokutgivning­en, tycker att kultur i största allmänhet gör människor till goda människor och skriver under protestbrev mot minskade statliga stöd mot vad skit som helst bara det har med kultur att göra.”