Bebisens blick fångar lätt din språkliga mimik

Text:

Bild: Maria Arnstad

Fyra månader gamla barn kan se när en människa byter från ett språk till ett annat, utan att de ens hör personen tala.

Whitney Weikum, forskare vid University of British Columbia, Vancouver, Kanada, följde reaktionerna hos bebisar när de såg en ljudlös videofilm med människor som först pratade engelska, sedan franska och sedan bytte tillbaka. Hon fann att barnen tittade mer koncentrerat på personernas ansikts- och munrörelser just när de växlade språk.

Förmågan att se skillnad på språk är dock inte långvarig. Hos de flesta barn är den borta när de fyllt åtta månader. Undan­taget är barn som växer upp i flerspråkliga miljöer. De behåller talangen, troligtvis för att de har praktisk nytta av att se vilket språk föräldrarna talar.

Mer om bebisspråk i nästa nummer!