Gör bildtexten till genväg för läsaren

Text: Lotten Bergman

I dessa brusiga tider då alla slåss om uppmärksamheten, är punktlistor, faktarutor och bildtexter en lisa för den stressade själen. Snabbt får man överblick och ett hum om innehållet och … slipper sedan läsa hela texten! Hur förfärligt detta än må låta, är det så det ofta fungerar.

Vissa läsare ser bilden först och tittar sedan på texten medan andra gör tvärtom. Bildtexten bör kunna läsas utan kunskap om brödtextens innehåll, vara relativt kort och – beroende på sammanhanget förstås – gärna lite finurlig.

  1. Skriv något intressant om det som ses på bilden.
  2. Skriv något mer fördjupande om bilden.
  3. Placera bilden i tid och rum.

Ibland kan de tre punkterna ovan klämmas in i en enda kort mening, ibland kanske det krävs några lite längre. Ett exempel:

Strimlusen är egentligen ingen lus, utan en så kallad skinnbagge, som med de grälla färgerna signalerar ”Ät mig inte – jag är giftig!”. Det vackra krypet är allmänt förekommande i sydöstra Sverige och utsågs 1998 till Södermanlands landskapsinsekt.

Dessa råd struntade för övrigt skribenten till en av de allra bästa bildtexterna fullständigt i. Bra Böckers Lexikons artikel om parning illustreras med en bild av ett noshörningspar under själva akten. Bildtexten lyder:

”Noshörningen är utrotningshotad eftersom dess horn i pulvriserad form felaktigt anses ha potenshöjande effekt på människor. Noshörningarna själva använder inga särskilda medel.”