Ordböckernas val är också vanligast

Fråga:

Hur stavas den skyldighet en nyhetsredaktion har att kommentera nyheter? Kommentarskyldighet eller kommentarsskyldighet? Ett eller två s?

Anna

Svar:

Om vi språkvårdare inte hittar en viss sammansättning i ordböcker brukar vi jämföra med sammansättningar som börjar på samma förled. Om man då söker på webbplatsen svenska.se (där man samtidigt kan söka i Svenska Akademiens ordböcker), får man följande svar: Svenska Akademiens ordlista skriver i första hand sammansättningen kommentarsfält med foge-s, men ger kommentarfält som alternativ. I Svensk ordbok finns bara kommentarsfält medtaget. Så den etablerade språkvården i form av ordböcker föredrar skrivningen med foge-s, åtminstone för kommentarsfält.

För att se mer aktuellt språkbruk, åtminstone bland journalister, kan man söka i databaser med tidningstext. Där får kommentarsfält cirka 30 000 träffar, medan kommentarfält får 824 träffar. Det är alltså även vanligare i tidningstext att skriva med foge-s. Samma mönster finns i sammansättningar som kommentarstråd, kommentarsruta, kommentarsskribent, kommentarscensur, kommentarsmöjlighet och kommentarsfunktion.

Summa summarum, jag skulle på basis av detta välja kommentarsskyldighet.

Åsa Holmér, Språkrådet