Nytt poddavsnitt om barnets språkutveckling

Hur går det till när barnet steg för steg erövrar språket? Och varför borde barnets första tvåordsyttrande egentligen få mer uppmärksamhet än det första ordet?

Text:

I den nyutkomna boken Barnet och språket – från skrik och joller till ord och samtal skildrar David Pagmar, forskare i lingvistik vid Göteborgs universitet, barnets språkutveckling från det som sker redan i livmodern till hela meningar flera år senare. Det nyfödda barnet är något av en världsmedborgare med potential att lära sig vilket språk som helst – men egentligen påbörjas vägen mot språket redan i livmodern där fostret riktar in sig på språkljud som förekommer i närmiljön. David Pagmar berättar också om vad som kan hända om barnet inte får förutsättningar för att lära sig språk i samspel med andra.

I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar David Pagmar med Språktidningens Anders Svensson om bland annat barnets första ord, första tvåordsyttranden och första meningar som alla är tecken som visar hur barnet steg för steg erövrar språket – och om hur ett korrekt sprang vid två års ålder kan bli ett felaktigt springde ett år senare men ändå illustrera framsteg i inlärningen.

Du hittar Språktidningens podd hos Apple Podcasts, Spotify, Podme, Soundcloud, Tunein och Youtube.

Om du vill stödja Språktidningens podd ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.