Föreslå nyord

Har du stött på något nytt ord som är på väg in i svenska språket? Här kan du föreslå nyord!

*” anger obligatoriska fält

Skriv ditt nyordsförslag här. Vi är i första hand intresserade av ord som är på väg att etablera sig i svenskan och som används i till exempel i medierna, i bloggar eller i myndighetstexter. Förslag kan komma att publiceras i Språktidningen samt i Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista.
Vänligen skriv ditt namn.
Vänligen skriv din e-post.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Läsarnas inskickade nyord:

kogent – klokt och intelligent i ett ord som används när någon är riktigt smart så man förstår direkt (Tilde 12 juli 2024)

Pus” Ett oorganiserat hörn. (Vincent 6 juli 2024)

Henvän: ett or som kan användas när någons flickvän eller pojkvän använder hen eller den som pronomen. (Cornelia 1 juli 2024)

Fjunskäggmiljadär. Välklädda unga män, eleganta, stilade med dyra klockor och unika dyra sportbilar. Föredrar dyra restauranger. (Rolf 27 juni 2024)

Ela Namn på att ladda en elbil (Arne 18 juni 2024)

firvärra: att fira något, vilket leder till att förvärra en annan situation. Ett ordentligt firande en lördag kväll kan leda till tappad röst, vilket förvärrar mötet på måndag. (David 18 juni 2024)

kantalop. Nyord för Cantaloupe – eller nätmelon (Petter 17 juni 2024)

Avundvist
Min 3,5 åring säger ”det är avundvist” när hen inte får som hen vill. Smart att koppla ihop de båda orden avundsjuk och orättvist! Min egna tolkning av detta ord och så som jag ämnar använda det skulle exempelvis kunna vara följande: När min klasskompis fick en egen fin bil i present när denne tagit körkort men jag fick betala både körkort och bil själv. Då kände jag att det var avundvist, jag var avundsjuk och det var orättvist. Känslor som går hand i hand. Avundvist kommer jag att börja använda. (Cecilia 12 juni 2024)

Sistundär
Heter ju pionjär och sekundär och min vän sa att vad är hon då som alltid är sist? Jo sa jag då, du borde vara sistundär (Karina 12 juni 2024)

Hej, byt ut ordet ”Flygplats” till ”Lufthamn” en direkt översättning från engelskan ”AirPort” i dagens Sverige så skulle en direkt översättning på ”flygplats” bli ”fly place” och hur bra låter det? Inte alls bra i mitt tycke (Tim 11 juni 2024)

Kaffa
Verb
Benämning på aktiviteten ”att dricka kaffe”, särskiljer sig från att gå och fika. Att kaffa innebär inte att äta något samtidigt, utan fokuset är drycken kaffe.
Exempelvis ”Ska vi gå och dricka kaffe?”, eller ”Jag brukar kaffa klockan 14 med kollegorna”. (Hans 10 juni 2024)

Scrollzombie
En person som är så beroende av att scrolla på sin mobiltelefon att de inte längre är uppmärksam på sin omgivning. (Julia 7 juni 2024)

Klickkunskap
Den kunskap vi klickar fram på nätet. Svaret finns. Men ofta blir det konstigt, lösryckt ur ett sammanhang. Kläms in som avklätt ord i nya sammanhang. Godtyckligt efter sökarens önskan el okunskap. Ex ”djuren finns i Svarthavet”. The Black Sea uttalas Svarta Havet. Typisk klickkunskap! Se upp för klickkunskap. (Rolf 1 juni 2024)

Fnus: Fake-snus, nikotin- och tobaksfritt snus (Elin 26 maj 2024)

Relifob. En person som inte vill ha religion.
Relifobi. De som inte vill ha religion.
Helt enkelt en beskrivning av mig själv ;) (John 22 maj 2024)

Pruttör – En individ med väderspänningar, som inte vill marginaliseras utan ha en viss form av status. (Anne 20 maj 2024)

Huskränkare Människor/individer som talar negativt om andras hus/bostäder . Exempelvis : en grupp människor sitter på sin uteplats/balkong och studerar och klagar på andras villor/hus.. tex om hur det ser ut runtomkring på gräsmattan, ostädat, ful tillbyggnad , fel färg på fasad osv. (Ordet är vår dotters påfund , Cleo 8 år) (Malin 19 maj 2024)

Självstående Person som valt att skaffa barn helt på egen hand med hjälp av donation (Emma 18 maj 2024)

Grundöl” är en öl tillverkad med humle, jäst, vatten och malt och inte innehåller extarkter. Ofta lager, pilsner eller ale. (Tobias 17 maj 2024)

Skibidi. Du är så skibidi min älskade sigma. (Charley 15 maj 2024)

Att få näslock.
Jag har fått näslock.
Jag lider av näslock.
Det händer när man ska försöka dricka ur en liten petflaska med den nya typen av lock som hänger kvar på flaskan efter öppnandet och locket skrapar obehagligt i nästippen när man dricker ur flaskan. (Andreas 14 maj 2024)

Ser att det finns föreslaget, men vill lägga en röst för Verbos (från engelska Verbose). Betydelsen densamma som på engelska, alltså ungefär att någonting uttrycks mer mångordigt eller långdraget än vad som krävs. Använder detta framför allt i relation till kod, där det engelska ordet ofta används för att beskriva kod där man använder längre uttryck/fler symboler/fler rader än vad som känns rimligt. Fungerar även som ett lite mindre negativt laddat alternativ till långrandig eller liknande! (Alfred 10 maj 2024)

Mitt nya ord: Prevesoniskt. Det innebär att man motverkar höga ljudnivåer och/eller buller. ”Skolan måste arbeta prevesoniskt för att förbättra arbetsmiljön.” (Alexander 6 maj 2024)

Hej, min son Johannes går i 6 klassen grundskolan kommit på 4 nya ord hoppas kommer till användning:
Krumla : krångla till
Cypolitering : intensiv
Sallytering : desinformation
damppolitik : skum politik (Martin 4 maj 2024)

Jover/Jöver = ” it is just so over” blir jover och det innebär att något är klappat och klart. Det kan användas i både bra och dåliga sammanhang. Det är Jover för oppositionen eller för en själv.
grish = Över medelklass unga män
Opium = En stil som har som mål att vara mysteriös. Ofta är det mörka kläder speciellt svarta kläder och det finns en väldigt bred sätt att klä sig. Men stilens essens är att vara mysteriös och mörkklädd
Cooked= Likande till jover men man användas i mer negativa scenarion. Om man är i en jobbig och överstimulerande situation är man cooked.
It Clicked= När man hittar lösningen till ett problem under en kris.
Bis = bästa möjliga kombinationer/händelse förlopp.
Wis = Värsta möjliga kombinationer/händelseförlopp.
Leka drake = När man tror att man är extremt bra och populär. När man har ett extremt högt ego. (Ryan 30 april 2024)

Clementinlådeväder. Min katt lägger sig i en liten låda som det varit clementiner i när det regnar ute. Exempel: vad blir det för väder i morgon? Det blir clementinlådeväder. Det betyder att det blir regn. (Jan 29 april 2024)

Luravinken = Som pickalurven fast små kåt (Oliver 29 april 2024)

Jag har uppfunnit ett nytt ord som används till någon man tycker om. Snuffsen, betydelsen beskriver en person som man tycker om, som är gullig, gosig, underbar och som en gullig nalle man bara vill krama om. (Frida Therese 27 april 2024)

Promenadsnyta – Promenadsnyta sig, gör man när man varit ute på en promenad och sedan behöver snyta sig när man kommer in. (Marianne 25 april 2024)

Födelseafton – dagen innan ens födelsedag, en upptrappning till födelsedagen. (Evelina 25 april 2024)

Innanförskap; motsatsen till utanförskap. I ett innanförskap finns ofta lösningar på många av de problem som är kopplade till ett utanförskap. Ett innanförskap förknippas med en känsla av att höra till ett socialt sammanhang. Innanförskap kan skapas i något litet, som en mötesplats eller förening till något stort, som ett helt samhälle. Ju fler som upplever ett innanförskap i ett samhälle, desto mer motståndskraftigt (resilient) blir samhället. (Sharre 25 april 2024)

gig i betydelsen tillfälligt jobb (ej rock- el. popspelning). (Jfr gigekonomi.) (Magnus 24 april 2024)

Skilshippa Är en tillställning som, till skillnad från Möhippan som firar blivande äktenskap, firar en skilsmässan av ett avslutat äktenskap. (Isabelle 24 april 2024)

flamboyant (om person, inte om byggnadsstil) (Magnus 22 april 2024)

Sportist – person som utövar sport (Sladana 20 april 2024)

Tralltan, en altan byggd av trallvirke. (Peter 20 april 2024)

Kinberg-Batra-Anställning alternativt AKB-anställning
Person som fått jobb under korrupta omständigheter. (Emanuel 18 april 2024)

Multiarbeta
Att man gör flera arbeten samtidigt
Exempel mening
Vad jobbar du som?
Jag multiarbetar på Mcdonalds, Max och Burger King. (Olof 15 april 2024)

Gammelförälder. Ett könsneutralt samlingsord för gammelfarfar- och farmor samt gammelmorfar- och mormor. (Felix 14 april 2024)

Könslagen – könsneutralt uttryck för en spark på kuddarna. Bokstavlig och bildlig betydelse. (CM 12 april 2024)

Könsneutrala/inkluderande partnerskapsord:
Brudpartner. Könsneutralt alternativ till brud och brudgum.
Fästpartner. Könsneutralt alternativ till fästmö och fästman.
Fästfölje. Könsneutralt alternativ till brudtärnor respektive marskalkar.
Fästföljare. Könsneutralt alternativ till brudtärna respektive marskalk.
Hedersperson/Hedersvän. Könsneutrala alternativ för hederstärna och bestman.
Polttare. Könsneutralt alternativ till möhippa och svensexa. (Jesper 12 april 2024)

Könsneutrala/inkluderande alternativ till mamma och pappa:
Förre och föffe. Förkortningar av förälder. Föffe fungerar även bra som alternativ för matte och husse.
Wawa. Wawa är ett könsneutralt föräldraord med repeterande språkljud som är fysiskt enkla för barn att uttala, det har även inga könskonnotationer relaterade till sig.
Mappa och pamma. Könsneutrala kombinationer av mamma och pappa.
Älder. En förkortning av ordet förälder som kan användas likt mor och far. (Jesper 12 april 2024)

Skillgissa [skil:jịs:a]
(skillgissar, skillgissade, skillgissat)
Ett verb som betyder att någon går på magkänsla när det gäller vad hen ska kompetensutveckla sig inom eller huruvida denne behöver kompetensutveckla sig.
Exempel 1 (skillgissa)
Har du ingen plan för hur du ska hålla dig relevant på arbetsmarknaden? Ska du bara skillgissa?
Exempel 2 (skillgissar)
Nu kanske jag skillgissar, men det känns som att jag inte behöver bry mig om nya kunskapsbehov på arbetsmarknaden.
Exempel 3 (skillgissade)
Nä det går inte superbra att få ett nytt spännande jobb. Nu ångrar jag att jag bara skillgissade. (Jonas 9 april 2024)

Könsneutrala/inkluderande alternativ till moster, faster, morbror och farbror:
Försyskon, föräldrasyskon. Försyskon är en förkortning av ”föräldrasyskon”, som kan användas både som ett samlingsord för ens föräldrars syskon och för att benämna en förälders syskon könsneutralt.
Morssyskon. Förkortning av moders syskon.
Farssyskon. Förkortning av faders syskon.
Föster. Förkortning av förälders syster. Föster fungerar som en svensk motsvarighet till engelskans aunt.
Förbror. Förkortning av förälders bror. Förbror fungerar som en svensk motsvarighet till engelskans uncle. (Jesper 8 april 2024)

Recensionsbomba från engelskans Review bomb. Nätfenomen. (Paul 6 april 2024)

Genomst. Att man gör något annat medans en annan gör något annat. ”Under tiden (genomst) du gör det där, så kan jag göra detta”. (Mattias 5 april 2024)

Trubbera – verb. Som en riktigt kraftig vibration. Exempel. Hennes ben trubberade efter benböjningarna. (Cartmens 5 april 2024)

Könsneutrala/inkluderande alternativ till mormor, farmor, morfar och farfar:
Förför, förförälder. Förför uttalas med snabba ö:n och är en förkortning av ”förförälder”, som är både ett samlingsord och könsneutralt alternativ till mor- och farföräldrar. Förföräldrar fungerar även som ett alternativt till ”förfäder”.
Morför. Förkortning av morförälder.
Farför. Förkortning av farförälder.
Förmor. Förkortning av förälders moder/förmoder.
Förfar. Förkortning av förälders fader/förfader. (Jesper 29 mars 2024)

pemester pensionär på resa (Peter 27 mars 2024)

Synligen. Synligen kan man säga skulle kunna vara ett ord som anspelar på någon som är synlig eller och/eller på något som är synligt. Synonym till synligen skulle exempelvis kunna vara, se ut som, det ser ut som och uppenbarligen. (Gabriel 25 mars 2024)

Riktligen. Synonymer till riktligen skulle exempelvis kunna vara verkligen, i själva verket och absolut. Eftersom att ordet verkligt och verkligen finns så kan jag tycka att orden riktigt och riktligen borde finnas. (Gabriel 25 mars 2024)

Spadiljisk. Från engelskans ”spadillic” som beskriver någon som är både asexuell och aromantisk. Spadilj betyder spader ess, vilket är en symbol som används för representation av denna grupp. (Jesper 24 mars 2024)

Komplians. Då ordet ”Compliance” förekommer rätt ofta i företag. Men de ord som ska motsvara det ordet på svenska beskriver inte nyansen som compliance gör på engelska (Robert 21 mars 2024)

Vår pojke (12 år) använder ofta ordet ”nibbel”. Det han menar är att man vill smaka en liten bit på något (mat eller dryck) eller om vi kollar på en serie säger han ”vi kollar på ”nibblen”, alltså introt på serien innan allt börjar, en liten snutt. Men främst använder vi ordet i mat och dryck sammanhang, när man vill smaka på något, en liten bit – en nibbel. Vi tycker att ordet är väldigt bra och användbart istället för munsbit, smakprov eller en liten bit. Då blir nibbel lite modernare uttryck, försvenskat ord från engelskans ”Take a nibble”. (Karin 20 mars 2024)

Förståttning – man har förstått många saker, men inte kunnat processa allt. (Karl-Johan 15 mars 2024)

Splinande. Många som använder detta ordet! Definition: väldigt/nogrant/oerhört Exempel: splinande rent (Lana 13 mars 2024)

Mappa”. Mappa är ett användbart ord när man vill påkalla sin mamma och pappa samtidigt, eller vill någon av dem någonting, men det inte spelar någon roll vem som svarar. /Astrid 3 år (Ida 13 mars 2024)

Skärmsyn= ett ord som beskriver hur någon som kraftigt överdriver sitt skärmtittande (mobil främst) och på sådant sätt missar saker i sin omgivning som man normalt inte missar. Kom på ordet idag då den 14 åriga sonen i familjen helt plötsligt upptäckte att vi faktiskt hade ett väggur hemma i köket, efter att vi bott här i 5 månader. Han var f.ö. helt säker på att vi hade satt upp den igår… (Jimmy 11 mars 2024)

Turbokycklingar: Den ras som i dagsläget motsvarar ungefär 99 procent av kycklingarna som föds upp i Sverige. Turbokycklingar växer så snabbt att de får ont, blir sjuka och dör i förtid. Majoriteten får någon typ av rörelsestörning innan deras liv avslutas vid 35 dagars ålder. Då har de hunnit växa 50 gånger sin storlek från kläckning. (Nanna 11 mars 2024)

Mimera = att spegla en annan person i ett samtal (Erika 10 mars 2024)

Laddångest När någon med el bil ska åka en bit. Vart man ska ladda kollas flera dagar veckor innan. Ett möte med kafferast alla pratar o. Vart de kan ladda när de ska åka hem över. Är nästa arbetsmiljö problem. (Johan 7 mars 2024)

kyser – man hyser kärlek för (Matilda 7 mars 2024)

EPAKÖ Beskriver de irriterande köer som bildas efter epa traktorerna. Hör ofta vänner som använder ordet epakö. (Ove 1 mars 2024)

Punktskap. Att känna till en kunskap om en isolerad händelse/ vetenskap utan att förstå dess ombörd. (Gabriel 29 februari 2024)

Laddnödig Känslan/tillståndet då en elbilsförare måste ladda sin elbil då batteriet håller på att ta slut. Likt ordet kissnödig fast annan betydelse. (William 24 februari 2024)

Paragrafnavigering: Att vrida och vända på tolkningar av paragrafer och hitta kryphål för att utnyttja lagstiftning och regler till ens fördel. Till exempel genom att utföra skatteplanering. Detta är ett ord som jag själv uppfunnit. (Mattias 23 februari 2024)

Väntöl – en öl som intas framförallt i väntan på mat för avhämtning. Vanligt förekommande beställning på kvarterskrogar och pizzerior m.m. (Rikard 21 februari 2024)

ÖVERBESEGRA – när man besegrar någon , på ett bra sätt och likosm verkligen vinner (trodde ärligt att det redan var ett ord) (Agnes 15 februari 2024)

jag tycker att det borde finnas ett ord som skulle heta ”spösnö” som är när det snöar som spöregn (Dagny 13 februari 2024)

Religionstrauma
Ett ord som beskriver den typ av trauman en religiös uppväxt kan bidra till. Det är ett etablerat ord i det engelska språket (religious trauma syndrome). Det beskriver inte en enskild diagnos utan är en förenklad beskrivning och kan innefatta t ex komplext PTSD, ångestsyndrom, depression, självskadebeteende och självmordstankar. Religionstrauma infördes som ett svenskt ord i samband med instiftandet av Religionstraumadagen 24 maj 2023. (Karin 12 februari 2024)

De du”, är mitt ord som borde finnas med i SAOL. Definitionen är i stort sett ”Inte vet jag”. Detta uttrycket används väldigt ofta bland många personer i moderna svenska samhället. Exempel på hur det kan användas;
-”Oskar, vad gjorde du bakom soptippen igår kväll?”
-”De du” (William 10 februari 2024)

Svärmerskor” Släktsambandet mellan en flickväns mamma och svärmor (alltså pojkvännens mamma) Eller med andra ord: släktskapet mellan t.ex. en svärmor och hennes svärsons mamma (Betty 7 februari 2024)

Hundbulle: Bröd som i uppsåt att skada djur, främst hundar, prepareras med glasbitar, metallbitar eller dylikt. (Roger 7 februari 2024)

Enstilling = när man bara har en av något som vanligtvis kommer i par eller fler, t.ex en kaffekopp, en tallrik, en strumpa. (Christine 6 februari 2024)

Maskinockupant = person som ockuperar maskiner på gymmet utan tanke på att någon kommer efter. Slösurfar på mobilen i väntan på sin nästa repetition. (Christine 6 februari 2024)

Altsin– benämning för kusin till ens förälder. ”Alt” betyder ”gammal” på tyska. ”Sin”- utdrag från ”kusin” (Torsten 4 februari 2024)

Enkelmagad= enkelmagad, husmans kost som inte förstörs av ”kreativa” kockar. Simpel basmat utan hittepå (Peder 2 februari 2024)

Bildprata= man kommucerar genom endast svara varandra med bild. (Gökhan 1 februari 2024)

Göör-Jätte I en mening kan man säga att ” maten var göör god” (Wilma 31 januari 2024)

Gibb, Gibba = spela (Sebastian 31 januari 2024)

pookie– något eller någon man tycker är gulligt, älskar eller tycker mycket om. (Freya 31 januari 2024)

guggar: att sitta på toa när något anat som du är angående händer går igång (Vilgot 31 januari 2024)

Järntext som en text i huvudet till exempel om du har ett prov så ser du texten i huvet. (Arvid 31 januari 2024)

Ordet ”sonder” kommer från franskan, och betyder ”att undersöka” eller ”att sondera.” Det beskriver den plötsliga insikten om andras liv, och visar empati för deras unika historia. Språkets nyanser och ursprung är fascinerande, och det kan vara väldigt berikande att utforska dess historia och betydelse. (Oskar 31 januari 2024)

gräsla – betydelse av att lägga konstgräs (eventuellt vanligt gräs) på en mark. (Emma och Wilma 31 januari 2024)

Ludda – Att man äter jätteonyttig mat (Abbe 31 januari 2024)

drifta
ett verb som betyder att sladda men förnyat och lånat från engelskan. (Valter 31 januari 2024)

Homotionell = en öppet sexuell person som endast blir förälskad i annan person av samma kön
Hetromotionell = en person som engagerar sig både känslomässigt och sexuellt endast med andra likasinnade personer av motsatt kön
Bimotionell = en öppet sexuell person som engagerar sig både känslomässigt och sexuellt i andra personer av både samma och motsatt kön (Natasha 31 januari 2024)

Kan inte släppa ordet GNOSIG = när man är så trött så att man bara vill gnugga sig i ögonen. Sagt av ett barn och jag tycker att det beskriver ett tillstånd så bra. (Liselott 30 januari 2024)

Ratsitta = Att kolla upp någon på Ratsit. Att söka information om någons namn, adress, civilstånd eller lön.
Exempel meningar; ”Jag ratsittade fram Lennarts lön”, ”Det kan du ratsitta dig fram till”. Användes i Nyhetsmorgons mediabevakning söndagen den 28 januari. (Sam 29 januari 2024)

ekonomiskaficka. Ord som vi brukar använda i rissne för beskriva vår ekonomiska situation. exempel: Jag: Mamma varför har du inte betalat hyran? Mamma: min ekonomiskaficka är dålig just nu. (Arminfirouz 28 januari 2024)

Spotifaja/spotifya (verb) – när man på Spotify är ute för att upptäcka nya låtar och artister genom att klicka på en artist/låt för att sedan klicka vidare på nästa förslag på liknande artister/låtar. (Anders 27 januari 2024)

Helgas (i betydelsen ”helgen som inföll senast”)
Exempel: Jag hade svårt att sova i helgas. (Jmf: Jag ska spela tennis i helgen)
Relevans: Visst går det att säga ”förra helgen” men det är ibland svårt att veta om man menar den senaste eller helgen före det. Innebörden måste nästan utläsas genom kontext. I samma anda låter ”senaste helgen” och dylika formuleringar tråkiga, lite formella och i vissa fall lite högtravande. (Ricko 27 januari 2024)

Sossespinn
Att frisera historia och sanning för att passa in i rådande opinionsläge i syfte att vinna sympatier. Frekvent förekommande den senaste tiden från Andersson, Baudin, El-Haj, Strandhäll et al. (Konrad 25 januari 2024)

Ekosystemtjänster: de tjänster vi får ifrån naturen.
Geosystemtjänster: De resurser och tjänster som undermarken erbjuder mänskligheten. (Emmie 25 januari 2024)

Som en ungdom har ett ord som jag skulle beskriva som en injektion börjat förekomma allt oftare i mitt dagliga liv. Ordet ”Slay!” börjar användas allt oftare bland oss ungdommar och ett officiell erkännande av detta ord skulle vara välkommet. Tack! (Jonatan 24 januari 2024)

Att ”kobba” – vanligt ord i Stockholms skärgård (säkert fler skärgårdar) där jag vuxit upp som sommargäst som beskriver när man tar en liten båt med snurra eller enklare motorbåt och åker ut till små kobbar för att bada, äta picnic och njuta av naturen. En kobbe är större än ett skär och mindre än en liten ö. Företrädesvis byter man kobbe 1-2 gånger för att följa solen, vinden eller utsiktens utveckling, och det kan bli lite vänlig kamp om de bästa kobbarna. Man lägger inte till vid en redan ”tagen” kobbe utan söker en ny plats. Så när man i skärgården säger att man ”ska ut och kobba” eller ”har varit och kobbat” förstår alla vad man menar. (Nicholas 22 januari 2024)

Kolliär
Betydelse: Något storslaget, fantastiskt.
Ursprungligsord: Kollosal
Exempelmeningar: ”Utsikten är kolliär”. ”Detta var kolliärt” ”Middagen var kolliär” (Nellie 18 januari 2024)

Köldskryt
I vintertid då man, ofta på arbetsplatser, skryter om vem som hade den lägsta temperaturen på morgonen. Exempel: ”- 14 i Täby i morse” ”Vi hade – 21 i Vallentuna” Osv… (Martin 17 januari 2023)

Bidragsurfare En person som har socialbidrag som sin primära inkomstkälla utan att aktivt söka jobb. (Harry 14 januari 2024)

Äzi Ordet äzi beskriver den psykoaktiva substansen marijuana, och används främst av ungdomar från orten (dvs Västertorp, Solna, Åkersberga. m.m.) (Victor 14 januari 2024)

Gäri Jag har ett par gäris som är riktigt snygga, Jag bara aboooooow när jag ser hennes gyat. (Victor 13 januari 2024)

Rizz: man kan säga att man har W Rizz och det kan menas med att man är bra på att ragga eller enkelt får tjejer. (Ville 11 januari 2024)

Py Pan Används av människor som inte vill använda av svärord. Py Pan är ett synonym med Fy Fan. (Penny 11 januari 2024)

Gyat Vad det betyder: ett nytt ord för rumpa. Används mest av killar i årskurs 3-7 (Jonas 11 januari 2024)

Kuligt-det är kul och roligt men inte tillräckligt roligt för att kallas för roligt men det är mer än kul så det är mellan kul och roligt, alltså kuligt. (Majlis 8 januari 2024)

Alkomummel (Fyllesnack) (Leif 7 januari 2024)

Kallme– motsatsen till värme, när man sätter på kall luft i bilen och det strömmar ut kall luft ur fläktarna. (Man sätter på kallmen) (Vega 5 januari 2024)

HOBBA
(verb) Att jobba hemifrån
Analogt med vabba och vobba. Ett teleskopord? Jag har inte sett det någon annanstans, men jag behövde ett enklare sätt att säga att jag jobbar hemifrån. Ex: ”Är du på kontoret? Nej, jag hobbar idag” ”Vi får köra ett zoom-möte. Det är flera som hobbar idag” (Henrik 5 januari 2024)

Mobilzombie=dvs den som utomhus har riktat blicken mot mobilen och inte omgivningen oavsett om det är trafik eller människor som vederbörande i dess omedelbara närhet (Erik 4 januari 2024)

Iblandbo Två med eget boende som väljer att bo ihop när de tycker att det passar. (Jonny 1 januari 2024)

Abow. Ord som jag använder ibland. Exempel: kompis:jag är gravid Jag:abow (Victor 31 december 2023)

Nytt ord: Flervis. Betydelse: En utveckling av ordet envis. Ordet flervis inkluderar flera människor och dimensioner i det man är envis i. Flervis innebär att man är vis och envis för flera människor än sig själv kan man säga. Exempel: Istället för ”Jag vill det här och jag ger mig inte” (envis) kan man tänka ”Jag vill det här och jag tror verkligen på det här för att det gynnar så här många människor på alla dem här sätten både nu och framåt” (flervis) Det går ju givetvis att vara envis i en fråga som berör väldigt många. Men då är man ju lite flervis tänker jag numera? Envishet är ju ofta något bra men kan också bemötas med en negativ klang och som att man är besvärlig och jobbig. Men flervishet däremot är lite mer positivt laddat. Jag tänker att flervis kan vara ett bra ord att bära med sig. (Emma 31 december 2023)

Klassrumskramare, dvs Innesittare i ett skolsammanhang (Anders 27 december 2023)

Kognitiva proteser, dvs AI och Artificiell intelligens (Anders 27 december 2023)

Stadsautomation” Ordet som beskriver möjligheterna när man går från att automatisera byggnader till stadsdelar och städer. Något som nu är möjligt och en förutsättning om vi ska klara klimatutmatningarna som kräver omställning av städer med digitalisering och automatisering. (Jonas 27 december 2023)

Innovasiv: En innovation som i framtiden hotar människa, miljö eller samhälle. Exempelvis goda eller stödjande uppfinningar som övertas i militärt eller ett skadande syfte. AI kan tänkas bli innovasiv från att ursprungligt vart innovativ. Jag har själv kommit på detta ord genom att para innovation och invasiv (Tomas 27 december 2023)

Raggarlärling. Ett ord för EPA-förare/A-traktor förare. Känns som de aspirerar på att bli raggare i framtiden. (Niklas 27 december 2023)

Strugglar. Försvenskat låneord från engelska struggling och betyder kämpar/har det tufft. (Marcus 27 december 2023)

Jag har alltid undrat varför det heter menstruation? Det rätta borde vara kvinnstruation Så vitt jag vet får inte män mens… (Jennie 27 december 2023)

Mothjälpare. Någon som är, i motsats till medhjälpare, en person som vill hjälpa till men kanske fördröjer tiden det tar att slutföra uppgiften. (Evelina 21 december 2023)

Vätt – motsats till törstig. Jämför hungrig/mätt. (Christian 20 december 2023)

Lågmod – istället för att kalla det jante eller dåligt självförtroende så är det raka motsatsen till högmod. (Ann-Sofie 15 december 2023)

själv positiv. alltså att man är positiv om sig själv (Anna 15 december 2023)

Lekts Ett ord för föräldrar som har barn och vill träffas tillsammans. Man leker och ses med barn och vuxna. Vuxna ses och barnen leker (Tina 13 december 2023)

Istället för stuntman. Riskartist. Det förklarar innebörden väl (Albin 11 december 2023)

Dearh – min nära vän, kan användas som dearhs för flera (Laila 30 november 2023)

(sing. En) Vulata. (Plur.) Vulator. (Verb.) Vulatera. En person som avsiktligt missförstår och/eller tydligt vinklar om ett argument eller uttalande för att försöka vinna en diskussion och/eller en debatt. (Henric 30 november 2023)

Digitalt fälleben När du lägger en sån klockren kommentar på nätet att hela konversationen tar slut. Kan både vara i negativ och positiv bemärkelse. Du kan även lägga ett digitalt fälleben på dig själv, dvs sätter dig i en position du inte tar dig ut. (Målar in dig själv i ett hörn) (Sara 29 november 2023)

Situahållande: Från Engelskans ”Situationship” som innebär ett romantiskt/sexuellt men oklart förhållande angående parets status. Ingen vet ifall de faktiskt är tillsammans eller om det bara är en tillfällighet. Signalerna är otydliga. (Jasmin 26 november 2023)

Skrollkoma: ett tillstånd då du fastnar med främst din mobiltelefon, dator, surfplatta eller dylikt – och planlöst skrollar i ett mediaflöde. (Sammie 22 november 2023)

aitomatisera – att med hjälp av AI-verktyg förenkla eller på automatiskt sätt genomföra en uppgift (Tobias 21 november 2023)

Jattis – samlings ord för när man är glad och är uppspelt (Arvid 19 november 2023)

Villhöver – när man vill ha något så mycket att det känns lika motiverat att skaffa som ett verkligt behov, eller att man både vill ha det och behöver det. (Tina 16 november 2023)

Vår son på 8 år har ett förslag till nytt ord. Bortförskämd Förklaring: Bortskämd och oförskämd på samma gång. (Jonas 13 november 2023)

Passionär Person som slutar arbeta, kanske blir pensionär, och som ägnar sig åt något, oftast obetalt, med stor passion (Christer 10 november 2023)

Min son Olof, 13 år kläckte ur sig att han var ”laddnödig” när hans mobil behövde laddas, men inte hittade sin laddare fort nog. Ett jättebra ord som kan användas på allt från elbilar till eltandborstar. ”Laddnödig” säger också något om tiden vi lever i, där snart allt drivs på batteri. Borde kunna platsa som ett bra nyord. (Björn 7 november 2023)

Jobbisar (Jobbarkompisar) (Elna 6 november 2023)

Jag föreslår förkortning HEBA ( Ha En Bra Dag ) så som ersättare till mvh ( med vänligt hälsning ) därför att mvh är någonting som jag känner egoistiskt för att möta en annan människa , men HEBA skulle vara vänligt önskan till mig känt eller okänt människa . (Amirouche 5 november 2023)

Livskramp. Känslan när man är för trött och/eller stressad för att orka göra något annat än att bara sitta still eller ligga ned. Jämför med skrivkramp. (Christoffer 31 oktober 2023)

Myta (att) infinit verbform av substantivet ”myt” Att säga eller berätta något som man inte kan fastslå är sanning eller det faktum har hänt. (Martin 24 oktober 2023)

Jag är tyska och tycker att det fattas verbet ”att läsas” i sammanhang med mejlpost eller WhatsApp. Exempel: Vi läses. = Vi läser ”av varandra”. Med förebild som ”Vi ses.” ”Vi hörs.” Hoppas vi läses! (Marion 24 oktober 2023)

Finligheter: Ett samlingsord för allt som är fint på riktigt. Inte bara när det är trevligt, roligt eller bra. Utan fint på riktigt oavsett ursprunglig situation. När hjärtat hoppar över ett slag. (Lina 21 oktober 2023)

Tröttlös. En känsla av att både vara trött och rastlös på samma gång (Thor 20 oktober 2023)

Tablåryttare = En person som nitiskt följer TV-kanalernas tablåer. Det är inte ovanligt att tavlåryttaren avsäger sig planer för att inte missa programmets sändningstid. (Rasmus 20 oktober 2023)

Snarig = en uppdaterad version av det lite äldre ordet snarstucken. Exempel: Min nya kollega verkade väldigt snarig på morgonmötet. Sluta vara så snarig! (Maria 19 oktober 2023)

Jobby – med sin hobby som förvärvsarbete. (Johan 15 oktober 2023)

EPAKÖ / EPA-KÖ, beskriver de långa köer som bildas efter epa traktorerna på våra vägar. (Ove 14 oktober 2023)

Skiner” är inte ett nytt ord, men jag har hört det användas på ett nytt sätt den senaste tiden. Exempelvis ”Okej, nu är det din tur att skina” som Ahmed Berhan ofta säger i IFS. Betydelsen har glidit över till att ta plats, visa vad man går för, vara överlägsen alla andra. (Sussi 13 oktober 2023)

Tvångshota Att hota någon under tvång (Ines 12 oktober 2023)

Sovkruka = en person som inte tycker om att sova. (Max 12 oktober 2023)

Jag föreslår att man tar in i svenska språket ordet ” lagdel ” . Ordet är översatt från finskan ( ordet heter lakiosa på finska ) till svenska och används då , när man har rätt att ärva från en dödsbo enligt det att man är barn eller besläktat på något sätt till den avlidne person vilkens dödsbo det är frågan om . (Amirouche 7 oktober 2023)

Gibb, Gibba När man spelar datorspel tex Nattgibb. (Gustaf 1 oktober 2023)

Skogsmys Betydelse är att man är ute i naturen en eller flera personer. Man njuter av att vara i skogen o plocka svamp o äta picknick mat! (Jeya 29 september 2023)

Kuddlakan = detsamma som örngott (Jeya 29 september 2023)

Felskjutning och Felsprängning. Två ord som använts flitigt 2023 (Anders 28 september 2023)

Framtidshungrig. T.ex. när man sitter och äter och diskuterar mat allmänt eller kommande måltid. Samtidigt som man blir lite småsugen och en mental hunger uppstår trots att man är mätt. (Jonny 27 september 2023)

LÄTTLAJKAD
LAJKBAR
Jag har länge funderat på det faktum att engelskans fantastiskt användbara ” likeable” inte har någon bra motsvarighet i svenskan. Att vara sympatisk är en högst subjektiv uppfattning och jag kan tycka intensivt illa om den som uppfattas som sympatisk av någon annan. En lättlajkad person har ett vinnande sätt och är lätt att tycka om. (Nanika 25 september 2023)

Sambotarian – Ord för att beskriva en person, exempelvis jag, som endast äter kött när sambon inte är i närheten. Sambon är mjölkallergiker och ogillar smaken av kött. Det är ett välanvänt ord i Växjö. (Simon 22 september 2023)

Citronera Ordet citronera betyder droppa citron över maträtter. Eller lägga till exempel grönsaker i citronjuice. (Sebastian 21 september 2023)

Jag vill tipsa om ett ord jag egentligen tycker är svintöntigt men det används… Metergris = En stor gädda som är längre än en meter (Leonard 14 september 2023)

Vi föreslår ordet ”attefallsbarn”. Ordet syftar på ungdomar som bor i attefallshus i föräldrarnas trädgård. Ungdomarna får alldeles för tidigt klara sig på egen hand vilket leder till att de förväntar sig att bli behandlade som vuxna t.ex. i skolan. Men ingen håller koll på dem. Föräldrarna tror helt enkelt att barnen är kapabla att klara sig själva när de inte är det. Föräldrarna tycker också att det av olika anledningar är bekvämt att inte ha sina barn inne i det vanliga boningshuset… (Rebecka och Victoria 13 september 2023)

FELSKJUTNING När en gängkriminell tar fel på offer och dödar/skadar en oskyldig. (Thomas 12 september 2023)

I Svenska Akademiens ordbok definieras ordet ”begagnad” idag: ”Något som varit i bruk under viss tid och därför blivit sliten och förlorat i värde”. Vi som jobbar med återbruk vet att beskrivningen inte stämmer. Något begagnat kan vara i mycket gott skick, fullt brukbart och dessutom miljövänligt jämfört med en producerad vara. Vi anser att det skulle räcka gott med förklaringen: ”Något som varit i bruk och inte är nyproducerat.” Istället för att lägga en värdering i skicket på det som är begagnat. (Therese 11 september 2023)

Hej, jag föreslår ordet ”villhöver”, vilket egentligen är det sätt vi idag konsumerar på. Vi ”behöver” oftast inte nya kläder, nya bilar, eller nya digitala prylar och mobiler hela tiden – det är inte ett behov. Däremot ”villhöver” vi nya skor, vi ”villhöver” resa till solen eller ”villhöver” en ny mobil med lite bättre kamera, till exempel. För att komma tillrätta med dagens konsumtionssamhälle behöver vi fundera på vad vi VILLHÖVER och vad vi BEHÖVER. Plötsligt blir det lite enklare att säga nej och faktiskt fundera på vad vi gör med våra pengar. Är det behovsstyrt – eller är det viljestyrt? (Lina 11 september 2023)

Föreslår ordet ”självsam”. Alltså, att man är ensam fast det är självvalt. När man väljer att inte vara med andra för att man behöver eller vill vara med sig själv. Lite som engelskans alone, men inte lonely. Ensam kan ibland låta lite sorgligt, fastän det inte behöver vara det – men vi har inte ord som räcker till. Att vara självsam är ett aktivt val, och något vi verkligen kan behöva i en ständigt uppkopplad värld. (Lina 11 september 2023)

Mulborre: hästar och kor har inte näsa så det känns fel att säga ”näsborre” (eller ännu värre ”nosborre”). Mulborre används i nuläget främst bland vissa grupper av hästintresserade och veterinärstudenter. (Tove 10 september 2023)

Nugget – En individ som saknar armar och ben. Kan även användas som ett verb. Nuggetering. Att nuggetera – Avlägsna lemmar alternativt huga/skära av delar av något. (Kristoffer 8 september 2023)

Ett fantastiskt ord som snart kommer.
Killräckligt bra = tillräckligt för killar
Men för oss tjejer saknar vi lite
Detta ord kommer från en kille. (Marianne 7 september 2023)

Coronanäsa
En person som tappat luktsinnet, helt eller delvis i samband med sjukdom i Corona under Coronaepidemin.
Ex på användning
Tyvärr jag känner inte hur gott maten luktar pga min coronanäsa.
Jag har svårt känna lukten av nyklippt gräs pga min coronanäsa.
Min coronanäsa gör att jag inte känner några dofter eller kan känna lukt.
Jag har tappat luktsinnet pga min coronanäsa. (Sam 7 september 2023)

Mikromotgång
Förklaring: När man har motgångar men de är så små att det inte märks på exempelvis färdigt resultat. Kan vara lättare feltryckningar på tangentbordet, eller telefonen en skruv som skruvad lite snett först men blir bra tillslut. Exempel: Idag har jag haft mikromotgångar hela dagen som gör att jag nu är på dåligt humör. (Erika 3 september 2023)

VÄNBO
Det är svårt att som ensamstående klara hyra och andra utgifter själv, särskilt när du som kvinna har gått i pension. Pensionen är ruskigt dålig fast man jobbat ett helt liv. Därför bestämde jag och en kompis oss för att flytta ihop. Vi var ensamma båda två och bodde i var sin lägenhet. Nu när vi delar på alla utgifter klarar vi oss mycket bättre. Därför vill jag föra fram ordet VÄNBO (Martina 2 september 2023)

Kvällskap” Sällskap för kvällen, ”one night stand” på svenska. (Lina 22 augusti 2023)

Lögnskam: att känna skam när man avslöjas med att ha ljugit. Används mest i sammanhang när någon saknar lögnskam: ”klart hon kan ljuga hej vilt, hon saknar ju lögnskam”. (Anneli 20 augusti 2023)

Snuffs (snacks) (Ann-Katrin 19 augusti 2023)

Ord som ”inte” blir intetsägande. Jag vill göra motstånd på ”inte”-rörelsen. Min 3-åring åt frukost och frågade varför man säger ”mätt” till mat, utan att ha ett liknande ord för när man har druckit sig nöjd. Vi kom på ordet ”jag är törstad”. (Klara 17 augusti 2023)

Hej Språktidningen, jag stötte på ordet judasdjur i en text i DN idag(2023-08-10). Artikeln handlade om hur man använder steriliserade mårdhundar och utrustar dem med gps för att komma åt (avliva) deras vilda artfränder. Ett nytt ord för mig! (Christoffer 10 augusti 2023)

Nätkräkning: Inlägg på nätet som är en verbal spya – fyllt av hat, ilska och invektiv. (Michael 9 augusti 2023)

Har länge tänkt på att det inte finns så mycket ord för släktet insekter, så jag har för ca ett 3 år sedan kommit på ett nytt ord för just insekter och det är ordet Skrympel. Är dom många säger man skrymplers. Är inte det typ världens bästa ord? (Maria 7 augusti 2023)

Stägg=ett stekt ägg (Jeanette 7 augusti 2023)

Gumbor Könsneutralt ord för gubbor och gummor. Singular gumba (Rikard 26 juli 2023)

Fyllosofera Sitter på fyllan och filosoferar (Jenny 25 juli 2023)

Något som slog mig när jag skulle översätta ”procentenheter” till engelska är att det heter ”percentage points”. Alltså ganska likt det man inom finans och räntor benämner som ”punkter” när räntan går upp exempelvis tjugofem punkter. Mot bakgrund att jag tycker ”enhet” i ”procentenheter” är olyckligt, kan jag tycka att ordet ”procentpunkter” vore relativt lätt att etablera. (Marcus 20 juli 2023)

Covidiserad Förklaring: att man fortsatt att bete sig som under covid. I vissa fall. (Marie 16 juli 2023)

Grannhöriga kom till under pandemin då man behövde få umgås med sina kära grannar som också är bästa vänner (Gunilla 14 juli 2023)

Hybridsexuell;, En man eller kvinna som klär ut och sminkar sig som det motsatta könet men behåller de ursprungliga grundliga dragen. Ex en man som sminkar och klär sig som kvinna men behåller sitt skägg och sin mustasch. (Carry 11 juli 2023)

BATTERIHALT Beskriver laddningsnivån på ett batteri och är bättre än Batterinivå som associerar till nivån i en vätska. Jämför sockerhalt och alkoholhalt. (Torbjörn 10 juli 2023)

Multipyssla – Verb med betydelsen att parallellt hålla igång med ett antal (mindre och/eller lättsamma) projekt. (Robert 7 juli 2023)

Härla Verb för när man har det härligt. Min sexåriga dotter sa detta ord spontant när vi satt och fikade i solen: ”Nu härlar vi mamma!” Jag tyckte det var så fint sagt och nu vill hon tipsa andra om att börja använda detta härliga ord. (Jenny 4 juli 2023)

IBLANDBO Ett förhållande där relationsstatus och boendeform inte är permanent eller definierad. Kanske finns detta förslag redan – men kom på det efter att upprepade gånger flyttat ihop och sedan isär med en typisk kanskeman. Kom på att ordet iblandbo beskrev inte bara boendesituationen utan också det som karakteriserar vår relation (just nu inte sambo) (Nanika 3 juli 2023)

Vi använder ordet ”Nakas” om sex ibland. Familj och vänner. Min son, när han var ca 3 år, sa det första gången då vi hade filmen ”Den tatuerade änkan” på en kväll och skådespelarna låg i sängen. ”Titta Titta. Dom Nakas på TV”!! Det var så bra oladdat ord för ”Sex” Så enkelt att använda och helt utan att man blir generad eller krystad. NAKAS (= HA SEX ) Bra eller hur. Borde finnas som ord (Elisabeth 3 juli 2023)

Hycklist alt. hyklist. En av dagens alla cyklande hycklare. Person som tycker sig cykla mycket av miljöskäl, men sedan genant nog emellanåt lägger tid och energi på att åka långt iväg med bil, buss, tåg, båt och flyg på t ex s k jobbresor eller under semester. Inget nytt ovan solpanelerna. Det är lätt att säga vad andra ska göra, men inte lika lätt att leva upp till det själv. (Martin 3 juli 2023)

Skjutsskyldig Att stå i skuld att skjutsa någon som har skjutsat dig (Lisa 30 juni 2023)

Stäta. Att ståendes äta något. Ett scenario: Vi går på konserten och köper med något att stäta på plats. (Gustav 23 juni 2023)

Min 11 åriga son frågade om jag är sur. Jag svarade att jag är utrakad. Han svarade att; nej du är ”surtråkad”. Min tjej konstaterar att när jeg är uttråkad så är jag sur. Om jeg analyserar migsjälv så stämmer det! Samma med mina vänner. Är dom uttråkad så är dom också sura! Därav order ”surtråkad” (Rolf 22 juni 2023)

Att ”nyfta” betyder att fundera eller att hitta på något litet. Till exempel: ”Att nyfta ihop något” Eller ”Vi nyftade på att åka till affären, vill du följa med”. Ordets bakomliggande mening är: ”En liten tanke/händelse” (John 19 juni 2023)

Piffa
Verb: att skänka bort något. Baseras på Pay It Forward. I sociala medier finns pif-grupper där man piffar saker. Exempel: ”Jag piffar tre stycken skålar, hämtas i XXX.” (Jag har tre skålar att skänka) ”Skålarna är nu piffade.” (Skålarna är upphämtade) (Anna 18 juni 2023)

Prompta — promptar — promptade
De frågor eller kommandon som skriv in i de chattbottar som etablerat sig i stor skala efter november 2022 (t.ex. ChatGPT) (Ale 18 juni 2023)

Stoldelarkollektiv – ”Flera personer som delar på färre stolar än antalet personer” (Henning 17 juni 2023)

Disimponerad
Exempel scenario: Anders vill imponera på Berit med att kasta mitt i prick på en darttavla, alla vännerna är genomsnittligt halvdana och ingen större förväntning ligger på Anders, men Anders träffar sig själv i foten och därefter lyckas han på något sätt tappa den andra dartpilen och sätta sig på den. Berit som observerade hela händelsen är DISIMPONERAD, hennes redan neutrala förväntningar på Anders har därmed sjunkit. Följden kanske är att hon vill hjälpa honom trotts att hon själv inte kan något om dart eller kanske hon ej sympatiserar och istället roas av hans inkompetens. Oavsett så gav hans försök ett minus reultat (Berit blev disimponerad) istället för att enkelt bara misslyckas (Berit blir ej imponerad) eller lyckas (Berit blir imponerad) (Viktor 10 juni 2023)

Vagna. Vsggat/går med vagnen för att lugna eller natta bebis/barn (Sara 6 juni 2023)

Ett ord som jag inte hittat på Google i alla fall, är ett ord som jag kan då ha uppfunnit. Ordet är DÖSHOPPA. Det finns ju ett ord som heter döstäda. Det känner alla till, att man ska rensa så det blir mindre jobb för efterlevande. Men döshoppa är något man gör när man drabbats av en obotlig sjukdom och slutat att snåla o spara och spenderar sina pengar i stället både för att glädja sig själv o sin omgivning. (Jaana 4 juni 2023)

Cykel som drivs av el. De som cyklar på en sådan cykel är elister (Anders 3 juni 2023)

Jag lämnar succesivt ett ”fossildrivet” liv till förmån (?) för el-/batteridrivet, tandborste, gräsklippare, cykel och nu senast elbil. Jag är inte vegetarian – men är jag istället batterian? (Michael 2 juni 2023)

Autosexuell – En sexuell läggning för personer som dras till robotar och AI. (William 1 juni 2023)

Tvångshunger
Ordet finns inte idag. Hungrig kan alla vara. Lätt att avhjälpa. Tvångshungrig. Står för hunger som inte går att stillas, t ex på grund av fattigdom, sjukdom etc ”Så fattig att man inte kan äta sig mätt” då är man tvångshungrig! (Rolf 29 maj 2023)

Elusiv – adjektiv för något svårfångat, flyktigt, svårt att definiera. (Från engelskans ’elusive’) (William 26 maj 2023)

Kompromissabel” = En person som har en mycket god förmåga att kompromissa. (Heléne 23 maj 2023)

Spiketält En liten förstuga av trä som ”dockas” mot husvagn eller husbil,, vänligen på campingplats. Gissar att ordet är ett inlån från norskan. (Olle 16 maj 2023)

Inflytelsebenägen” Någon eller något som är lätt att bli influerad. (Albin 16 maj 2023)

Avundsglad När man är avundsjuk på någon men samtidigt glad för hens skull (Malin 16 maj 2023)

Jag föreslår att ordet disengagemang ska tas upp. Det för att det är ett etablerat ord internationellt. Det har använts sedan 1994, i akademisk text – men främst – om lärare inte har ord för att tala om ett fenomen, ett problem – hur ska vi kunna stödja ett professionellt språkbruk? Jag forskar på disengagemang och undersökte också förekomsten av ordet bland lärare. (Nina 10 maj 2023)

Prompta ~t ~de (verb) – Ge uppmaningar eller instruktioner till AI-bot.
Prompt ~er (substantiv) – Uppmaning eller instruktion till AI-bot.
AI-Genererad ~t (adjektiv) – Skapat med hjälp av AI.
Aiverka ~t ~de (verb) – Skapa något tillsammans med AI-bot. (Jonatan 27 april 2023)

Samskapa – (verb) att interagera med AI för att skapa något. (Anders 27 april 2023)

Bästigast. Ord som beskriver en nära och fin kompis/vän som man tycker om. (Simon 24 april 2023)

Hej jag kom på ett nytt bra ord idag Solkonsument då jag har solpaneler med batterier och kör elbil , hittar inte ordet på nätet, miljökonsument kanske finns . (Heikki 20 april 2023)

Utinkluderad! Ett ord som föll ner när vi senaste spelade in vår podcast, att känna sig inkluderad men ändå vara utanför på något sätt. Att tillhöra exempelvis en grupp men ändå känna sig missanpassad eller inte som ”dom”. Fantastiskt smart! (Jessica 14 april 2023)

Vimmelpirrig. En sammansättning av två stammar som på ett ungefär beskriver ens tillstånd när man blir överväldigad av känslor, som t.ex. nervositet, spänst, upprymdhet, främst i samband med något ofattbart eller knasigt. ”När jag klev in på festen bar alla clown-kostymer och slängde tårtor på väggarna! Jag lovar, det är sant! Jag blev sjukt vimmelpirrig; höll på att dö!” (Joar 5 april 2023)

Min 3 år gamla son Wilmer har börjat använda ett nytt ord som vi andra i familjen tycker är riktigt bra, användbart och har anmanat ordet fullt ut!
Ord: Läppa
Ordklass: Verb
Att läppa sig
Jag läppar mig
Hon ska läppa sig
Hon har läppat sig
Det är nice att läppa
Jag ska bara läppa mig först!
Har du läppat dig Mamma?
Vad gör du? Jag läppar mig!
Beskrivning: sätta på lipsyl / sätta på läppstift / smörja in läpparna (Oskar 2 april 2023)

Jag lade nyligen märke till av vi i svenskan inte har en motsvarighet till engelskans ”allegedly”. ”allege” översätts till ”hävda”, och ”alleged” blir ”påstådd”, men om vi vill skriva ”allegedly behöver vi göra en omskrivning. ”He has allegedly commited a crime” översätts till: ”Han påstås ha begått ett brott”. Dessa omskrivningar blir opraktiska då vi i talspråk ofta pratar innan vi har en komplett mening formulerad i vårat huvud, vilket kan resultera i att vi måste börja om och omformulera meningen när vi inser att vi använt oss av en felaktig konstruktion. Därför föreslår jag en introduktion av ordet ”hävdligen” som då ska vara en direkt motsvarighet till ”allegedly”. Då skulle ”He has allegedly commited a crime” kunna översättas till ”han har hävdligen begått ett brott”. Detta möjliggör då för fler meningskonstruktioner och gör en översättning mellan engelskan och svenskan smidigare. (Lukas 31 mars 2023)

TARU stället för ”tar du”
Taru pennan till mig
Taru moppen idag
Taru bussen idag (Harald 31 mars 2023)

Ord: Snaesketroll
Förklaring: En Nordbo som konsumerar stora mängder sötsaker eller korv
I mening: Den där dansken är ett riktigt litet snaesketroll
Utalalas: SNÄÄSKE TROLL (Peter 28 mars 2023)

Soggig. Kommer från engelskans soggy. En flinga är soggig efter att ha legat i mjölk länge. Dagens bästa synonymer som jag kan komma på är fuktig eller blöt, vilka inte gestaltar en ”soggig” flinga på ett bra sätt. (Viggo 24 mars 2023)

Korvfest En fest eller träff där det är många eller bara killar. (Viggo 24 mars 2023)

Tjallå
Ett nytt hälsningsord som bygger på bland annat Tja, Tjabba, Tjena, Tjenare, Hallå. Tänk också på ramsan Tjabba, Tjena, Hallå. Låter lite som hebreiska ordet ’shalom’ som betyder fred men som också används för att säga Hej och Adjö. (Christer 22 mars 2023)

Stord
När man ska köpa ett bord och stolar i ett set. (Zacharias 20 mars 2023)

”Ugna” som i att tillaga något i ugn (i jämförelse med ex. micra, steka, ånga osv). Exempelvis: ”Ugna bullarna i tjugo minuter”. Används numera i halva krogbranschen i Sthlm. (Jacob 18 mars 2023)

Läkerska, =kvinlig lakare (Tero 18 mars 2023)

Jag vaknade häromnatten och kom på ett nytt ord som jag tycker är fantastiskt. Jag arbetar i skolan och där är många elever närvarande, men frågan är om de är LÄRVARANDE. Bra ord, eller hur? (Anki 17 mars 2023)

Jag vill föreslå nyordet ”spärrkatt”. En spärrkatt är en utegående (inte hemlös) katt som gärna uppehåller sig i entrén till en tunnelbanestation. Det verkar vara ett vanligt förekommande fenomen och spärrkatter finns eller har funnits t ex längs linje 17 södergående i Skarpnäck, Bagarmossen, Kärrtorp och Björkhagen. Spärrkatter nämns även i denna text av Lars Epstein i DN 1993, då i London:
https://www.dn.se/arkiv/namn-och-nytt/det-osar-mera-katt/ (Daniel 17 mars 2023)

Jobby
Ersätter ordet hobby för de som gillar sitt jobb (Thorbjörn 16 mars 2023)

Panko
Japanskt ströbröd (Ulf 16 mars 2023)

Spank
Används i uttrycket ”åka på spank” Betyder att ”få stryk”, ofta i sportsammanhang. (Ulf 16 mars 2023)

Vabboffer
Person som ofta är tvungen att vara hemma från jobbet p g a VAB och därmed drar på sig ogillande blickar och kommentarer från chefer och arbetskamrater. (Analogt till ”mobboffer”.) (Michael 14 mars 2023)

Jag föreslår ordet missgynnespragmatisk. Alternativt, orospragmatisk. Det är en person som ser svart på det som komma skall. Men då med en pragmatisk framtoning. Exempelvis, -Nu kommer den där förfärliga vintern igen, men då är det väl bara att plocka fram vinterkläderna! (Krister 14 mars 2023)

Närområdeskultur – Ordet beskriver hur olika kulturer påverkar människor inom samma närområde. Till exempel, hur en skola i ett socioekonomiskt utsatt område påverkas av kulturen i de närliggande bostadsområdena. (Daniel 13 mars 2023)

Nysnödig – precis som det låter så är man tvungen att nysa. Ett ord som jag själv ”uppfunnit”. (Malin 9 mars 2023)

Jag är målare och kallar mig för ytförskönare. (Pentti 4 mars 2023)

Jurp
Slem, sekret, slime, kladd etc utan direkt förklaring på vad det är.
Exempel:
Jag rensade avloppet och fick jurp på armen (hårblandat slem)
Jag tror att jag fått klamydia för det kommer jurp ur mitt underliv (slem som man inte vet vad det är)
Usch du har fått jurp på skon (kan vara antingen fett eller sönder trampade sniglar men ingen vill riktigt veta)
Det är nått jurp i botten av vattentunnan (grönt slem förmodligen bestående av alger och döda grodor) (Patrik 3 mars 2023)

gubb-bludder
En naturlig följdeffekt av gubb-googling (dvs att söka och hämta information om något ur sin egen dimhöljda hjärna) och som företrädesvis äldre manspersoner sysselsätter sig med. Ordet har sin plats i språket då en inte oansenlig del av mänskligheten utsätts för just detta, nämligen gubb-bludder. Som exempelvis här. (Christer 3 mars 2023)

Kröggel – beskriver allt som kommer från kroppen i någorlunda flytande form. Som tex; öronvax, snor eller slem. (Cecilia 2 mars 2023)

Funkismamma: en mamma till barn med funktionsvariation.
Funkispappa: en pappa till barn med funktionsvariation.
Funkisförälder: föräldrar till till ett barn med funktionsvariation.
Funkisfamilj: en familj där ett eller flera barn har funktionsvariation. (Lotta 25 februari 2023)

Som gammal man tycker jag att politiken har utvecklats till en formidabel sandlåda. Därför tycker jag att ordet ”Sistagångsväljare” bör vara ett komplement till ”Förstagångsväljare” (Kent 23 februari 2023)

Schacktraktiv, någon som är väldigt bra på schack och därmed attraktiv. (Vilmer 22 februari 2023)

Nyvuxen. När man fyllt 18 år betraktas man som vuxen i Sverige. Men initialt så är man ju nyvuxen. Nybliven vuxen helt enkelt! (Patrik 22 februari 2023)

Purr – något är bra, snyggt eller nice. Att göra ett ”statement”. (Emilia, Rima och Piya 22 februari 2023)

Släggav. En kombination av ordet sluta och lägg av. (Maja 22 februari 2023)

Ängling. En kombination av ängel och älskling som min dotter (kanske) av slump drog ihop. Vi behöver fler ord som beskriver ord av kärlek än vad som beskriver vad vi inte vill ha! (Hanna 21 februari 2023)

Schizoväder: När vädret skiftar flera gånger på en dag. (Josefine 20 februari 2023)

Exposekonto:
Anonyma konton på sociala medier där barn och unga delar känsligt eller brottsligt material på andra barn. Till exempel nakenbilder.
Exposad:
Att bli uthängd på ett exposekonto (Maria 20 februari 2023)

Vi har ett ord i vår familj sedan några år tillbaka när barnbarnet Svea var 5 år. Vi skulle pynta och göra festfint inför nyårsmiddagen och Svea hjälpte till att hänga upp glitter mm. Det kallade hon för att ”festla”. Göra fint till fest mao. Detta ord används numera så fort vi dekorerar till födelsedagar, helger och högtider. (Eva 14 februari 2023)

Snävtänkt. Det beskriver sig nästan själv, men illustrerar någon som har svårt att tänka utanför sina gängse ramar, och därför får något av skygglappar. (Inger 11 februari 2023)

Verbet ”Presenta”. Betyder att man slår in ett paket till en present. (Demir 9 februari 2023)

Lill bibbsan
Säger man om någon sagt något knäppt tex nu sa du en riktig Lill bibbsan eller Lill bibbsan kan användas om någon är jobbig , dum i huvet eller konstig (Kian 7 februari 2023)

Jobbterande det betyder att något/någon är jobbig/ jobbigt och irriterande på samma gång (Stina 31 januari 2023)

Man ska gå innan räven ätit upp vägen
Man ska röra på sig,gå hem (Fanny 24 januari 2023)

hårsjuk
att man har en dålig hårdag (Anna Maria 23 januari 2023)

Korvslukare
Det betyder att en person som tycker om korvar och äter många. (Fanny 23 januari 2023)

Plaskigt Det betyder att t.ex. att en vattenpöl är djup och det går att plaska och hoppa i den. (Meja 19 januari 2023)

Smygla När man vill smyga med att äta t ex godis när barnen är vakna. (Karin 18 januari 2023)

Rökor Rökta räkor (Karin 18 januari 2023)

Sloklig= åka in i sin egna värld. Förklaring: i hela mitt liv så har jag enkelt åkt in i min egna värld och då går jag och skakar händerna när jag då är i min egna värld (Tilda 18 januari 2023)

Jag anser att ordet självstående är ett ord som bör vara med i våra ordböcker. Självstående är det ordet som nästan alla frivilligt ensamstående livmoderbärare kallar oss för. I community på facebook är vi ca 3500 personer som använder det ordet. Fertilitetskliniker har börjat använda ordet självstående och även medier när de gör reportage om oss. Ordet används frekvent både av oss själva och andra på sociala medier tex. (Lisa 14 januari 2023)

Ekonomisk våldtäkt” eller ”eko rape” pga de extremt höga levnadskostnaderna (Robin 12 januari 2023)

ohio
det ska användas istället för hej
så en menning: Ohio (hej) hur mår du? (Carl-Johan 12 januari 2023)

Hej! Vi har pratat om nyord på en lektionen, och eleverna kom på ett gäng ord som de använder mycket som vi inte hittade i SAOL
Sho/Tjo – hej
Ögonbajs – morgongrefs i ögonen
Möka – prutta
Gibba – Spela
Fett/Fät/Feet – cool/nice
dunder – som ett positivt laddat adjektiv
Ish – ungefär
Lärare Clara, Hugo och några sjuor på Röselidsskolan (12 januari 2023)

Schnaus – snus (Alberto 11 januari 2023)

Berka – öl (Albert 11 januari 2023)

Pladé Namnet på fötterna hos fjäderfän som andfåglar t.ex ankor, änder och gäss samt andra arter med en fot som består av simhud och är mer eller mindre platt. (Therese 10 januari 2023)

Verbet ”Knåsa” Helt enkelt en direkt synonym till ”sova”. Ett ord som min pappa, 54, själv har hittat på och sagt till mig under min uppväxt. Förmodligen ursprungligen en hopblandning av ”knyta sig” och ”sova”. Ordet har ännu inte spridits. Ex. ”Jag ska gå och knåsa nu”. (Viggo 10 januari 2023)

Silkesbra
används när jättebra inte räcker till
silkesbra är ett ultimat tillstånd, typ som himlen (Henning 10 januari 2023)

Maskinockupant=en person som ockuperar t.ex. träningsmaskiner på gymmet medan de scrollar i mobilen eller ockuperar en kopieringsapparat på sin arbetsplats och sedan går iväg och gör annat medan kopiatorn sprutar ut papper efter papper när andra står i kö. (Christine 9 januari 2023)

Framtidspåse. Det vi lägger som hopp, önskningar om och i vår framtid. (Kajsa 5 januari 2023)

Splättra, splättrar, splättrat, splättrade – Som stänk fast mer oftast mer att städa. Med vätskar som är mer vattenaktig. (Ben 5 januari 2023)

Kanske minne” Ett minne som man tror är sitt eget men som man fått återskapat på ett eller annat sätt, exempelvis genom bilder eller återberättande från sin barndom. Man kan alltså inte veta om det är sitt egna minne eller om man skapat detta i efterhand. Alltså ett ”Kanske minne” (Patrik 31 december 2022)

Empatetisk – visa empati fast man gör det på ett mesigare och eller pinsamare! (Christoffer 30 december 2022)

Självstående. Ett ord för frivilligt ensamstående. Personer som fått barn med hjälp av donator och således är enda föräldern. Ordet används ofta i media då självstående personer intervjuas och sedan några år tillbaka frekvent använt i sociala medier av självstående personer. (Lisa 29 december 2022)

Nybegagnad Vara som köps begagnad. (Rose-Marie 27 december 2022)

Påputtning Används i myndighetstexter samt i vården. Handlar om att motivera personer att utföra tex dagliga aktiviteter. Används flitigt inom LSS, Försäkringskassan, kommuner. Mm. (Karolina 21 december 2022)

Lymfpromenad = är en träningsmetoder där man aktiverar sitt lymfsystem med rörelser i lymfologisk ordning medan man promenerar. (Camilla 17 december 2022)

Jag vet inte om det finns ett ord eller inte men finns det inte så skulle det behövas ett. Ordet jag vill förslå är: Teklektiker = En person som har svårt för att förstå sig på teknik och som kan behöva extra hjälp med att lära sig. Ungefär som en dyslektiker har svårt för att läsa och skriva och kan behöva extra hjälp. (Andrea 16 december 2022)

Mitt förslag: onten.
Onten har besvärat mig hela natten.
Bestämd form singular. Omtar – obestämd form plural.
Jag har ont
Igår hade jag ont
Kommer att ha/ hade ont. (Mona 14 december 2022)

Slebb=Om person som uppträder skamlöst och som regelmässigt och medvetet uttalar sig tillspetsat för att sedan hävda att hens meningsmotståndare misstolkat det sagda. Jfr. slebrig/slipprig om en hal retoriker. (Johan 13 december 2022)

Jafas används som en variant till ordet chilla. Jafas används ofta inom en situation som är hetsig och genom att nämna ordet så vill man få situationen till en mer kontrollerad situation. Jafas är motsatsen till ordet jalla. (Joel 12 december 2022)

Kollpis: En kollega som man även har en vänskaplig relation med, alltså mer än bara kollegor. Jag kom på ordet och började använda det till mina nära kollegor på jobbet, alla hakade på ordet direkt och nu har jag även tagit med mig det till min nuvarande arbetsplats. (Sara 12 december 2022)

Vranjo, ett låneord från ryska som betyder lögn. Blivit än mer aktuellt nu i samband med kriget i Ukraina. Ryska ska ha två ord för lögn lozh som närmast översätts med svenskans lögn och vranyo som inte riktigt har en bra motsvarighet ”A Russian friend explained vranyo this way: ‘You know I’m lying, and I know that you know, and you know that I know that you know, but I go ahead with a straight face, and you nod seriously and take notes.” Mycket användbart även i Sverige. Så många projekt där alla vet att budgeten saknar trovärdighet men säger man det blir det dålig stämning. (Bengt 5 december 2022)

Multilojal Dvs man kan vara lojal mot flera banker, mobiloperatörer, elföretag m.m (Mikael 29 november 2022)

Min treåring (Ossian) har i ungefär ett år envisats med att säga att han nycklar en dörr eller ett lås. Infinitivform :att nyckla. Tycker ändå det känns användbart. (Fredrik 24 november 2022)

Snippulv, det är något som kvinnor i fertil ålder kan förvandlas till ca en gång i månaden. Symptomen kan vara vresigt humör och ett sug efter choklad. Sonen på 7 år myntade detta uttryck då mamman försökte förklara vad som hände i hennes kropp vid menstruation. Kort sagt en ihopslagning av snippa och varulv. (Magnus 21 november 2022)

Jag tycker vi borde introducera ett mer jämställt ord istället för mänsklig. Vi använder idag ordet Hen och då borde vi använda Hensklig också. (Mattias 20 november 2022)

eskalator (hiss), finns i danska språket. (Madeleine 16 november 2022)

Parn = En kille som ser både lite gammal ut men också som ett barn. Pappa + barn = parn
Likadant med en tjej, fast ett Marn. Mamma + barn= marn (Frida 16 november 2022)

Hin Ett alternativt könsneutralt pronomen till hen. (Jesper 14 november 2022)

Förföräldrar (singular: förförälder) är ett könsneutralt samlingsord för far- och/eller morföräldrar. Ordet funkar som en svensk motsvarighet till engelskans grandparent(s). (Jesper 13 november 2022)

Änkeperson Det är ett könsneutralt ord för änka/änkling. (Jesper 13 november 2022)

Föräldrasyskon Det är ett könsneutralt samlingsord för moster, faster, morbror och farbror. (Jesper 13 november 2022)

Mappa och Pärpär. Mappa som könsneutralt tilltalsord för ens mamma/pappa. Och pärpär som könsneutralt tilltalsord för ens förförälder (far-/morförälder). Pärpär fungerar som en könsneutral variation av orden pärmor och pärfar (se Carl-Joars nyordsförslag) som fungerar som svenska motsvarigheter till engelskans ”grandma” och ”grandpa”. (Jesper 13 november 2022)

Istället för hen så borde det vara Qvillen. Kvinna å kille. Hen låter så dåligt medans qvillen låter mer elegant och glatt (Maria 13 november 2022)

Digital dyslexi Det är vad min dotter har. Jag har själv uppfunnit ordet som nu även specialläraren i skolan fattat tycke för. Det stämmer så bra för de i dagens digitala värld som inte kan hitta dokument i mappar eller på de olika plattformarna. Som att vara ”ordblind” blir man ”digitalt blind”. Utskrivna papper fungerar bra och hittas lätt i mappar medan digitala dokument är svårt. Likaså att söka information på nätet är för någon med digital dyslexi svårt. Detta ord måste få komma upp till ytan! Det stämmer så väl i dagens digitala värld för de som upplever liknande svårigheter. (Carolin 11 november 2022)

Hursäkta Det betyder hur och ursäkta på samma gång. Ett ord min dotter började säga som liten. Naturligt för henne som trodde att det var ett redan använt ord. (Carolin 11 november 2022)

Fördrövligt För bedrövligt i ett ord. Ett ord min dotter använde när något inte var alls bra som hon hört skett i världen. (Carolin 11 november 2022)

Smeff = En förkortning av ordet käftsmäll det kan användas i en mening som ” Vill du ha en fucking smeff eller?!” (Clara 10 november 2022)

Han – hanom
Hon – honom
Hen – henom (Ida-Maria 8 november 2022)

Ordet ’bessergissa’ tycker jag är ett ypperligt alternativ till de genusfyllda orden ’killgissa’ och ’tjejgissa’. Anspelar på ordet besserwisser eftersom många som konstaterar saker när det är en gissning faktiskt gör så för att vara en besserwisser (Mira 7 november 2022)

Smätt
Mitt förslag lyder: Smätt är motsatsen till törstig. Det finns ett ord som beskriver att man inte är hungrig längre i form av ”mätt”. Däremot saknas det ett ord som beskriver att man inte är törstig längre, därmed föreslås jag ordet ”smätt”. När jag har druckit tillräckligt mycket vatten blir jag smätt. (Jimmy 1 november 2022)

Möga: verbform av mög. Betyder att någon uppvisar ett påfrestande och potentiellt integritetskränkande beteende. Eller är störig helt enkelt. Ordet används flitigt i vår familj som en utveckling av det oprovocerade användandet av det skånska dialektala ordet mög. Spridning mycket oklar. Inskickas på uppmaning av sonen Gunnar, 13 år. (Åsa 27 oktober 2022)

Länkoman – den som uteslutande delar andras länkar i sociala medier och sällan skriver något med egna ord (Marianne 27 oktober 2022)

Kulmys Används frekvent av mig och mina vänner, vet ej om användning förekommer utöver det. Kulmys är det perfekta ordet för att ha kul och mysigt på samma gång. *skratt* (Pontus 27 oktober 2022)

Vuxengissa, se https://maskrosbarn.org/vuxengissa/ (Annelie 27 oktober 2022)

Mitt barnbarn kallar telefon och ipadladdare för sladdare. Ett superbra ord tycker jag. (Helen 23 oktober 2022)

Sparkerad: När en anställd som skulle ha fått sparken får jobba kvar men på en mindre kvalificerad tjänst. (Michael 20 oktober 2022)

SKOLIGARKER – dvs de som skor sig på skolsystemet genom mer eller mindre ohederliga officiella och inofficiella alianser mellan politiker och riskkapitalister. Ordet hörde jag första gången i Noushi Dagostars kommentar till Tidöavtalet. Jag tycker ordet beskriver rådande missförhållanden på ett tydligt sätt. (Håkan 19 oktober 2022)

Vet inte om detta är nytt ord. Lursam ( att någon är lurig) (Kaj 17 oktober 2022)

Klimakteriepolicy – Policy för hur kvinnohälsa relaterat till klimakteriet ska hanteras på arbetsplatsen. (Camilla 17 oktober 2022)

Lalla. I betydelsen ”skoja”. Ex. Hon lallar med dig. (Hon skojar med dig) (David 13 oktober 2022)

Omedelsnart Exempel: Jag gör det omedelsnart. Förklaring: Jag ska göra det så snart jag hinner men jag har lite annat som ligger före. (Jonny 13 oktober 2022)

Funktionsamt: betyder att något fungerar bra/smart. T.ex. gud vad funktionsamt det är att ha alla lektioner i samma klassrum. (Olivia 11 oktober 2022)

Här kommer ett ord som min dotter gav mig på en strand i Åhus för några år sedan. Sedan dess har jag burit det som ett mantra. Jag brukar också sprida det på till exempel Linkedin där jag har ca 8.000 kontakter. Gensvaret brukar alltid vara stort så jag hoppas det sprider sig. Ordet är: Lugnsamt. Ett ord vi alla behöver. (Niclas 11 oktober 2022)

Tussis. Tussis (från hosta på latin) är det man säger efter någon har hostat, liksom prosit efter någon har nyst. (Kajsa 7 oktober 2022)

Nödvärnsblöja. En blöja som är så dålig, så den enbart används till extrema situationer. Exempel: Eftersom föräldrarna hade glömt att köpa fler blöjor, hade de inget annat val än att använda en av nödvärnsblöjorna. (Andreas 5 oktober 2022)

Jag kan inte fatta att unnsam inte är ett ord medans missunnsam är. Unnsam borde vara ett ord. Vad säger detta om svensk kultur annars? Unnsam borde vara ett ord och jag vill att vi blir lite mer unnsamma mot varandra. (Jakob 4 oktober 2022)

Verbet pälsa. Exempel: min katt pälsar mycket just nu. (Alexander 2 oktober 2022)

Beståelig Något som är starkt och förväntas bestå/finnas kvar under en mycket lång tid, eller lämnat ett mycket stark avtryck. (Evelina 29 september 2022)

Jag som svensk Skottlandsvän har börjat fundera på om det finns något namn för oss? Vänner av England kallas ju Anglofil. Vi vet också att det finns meningsskiljaktigheter mellan Skottland och England. Jag undrar därför om det finns ett ord redan. Annars tycker jag Albafil skulle fungera bäst. Vad tycker ni? (Christer 27 september 2022)

Min son, Albin, har myntat två ord som båda är utmärkt beskrivande benämningar på vardagliga objekt.
plaster
substantiv plastret
omslagsmaterial eller skyddsplast kring företrädesvis nya produkter som måste avlägsnas innan produkten används
Ex. ”hen måste ta bort plastret från den nya mobilen först”
ett plaster
knyta
substantiv ~n, pl. knytor, best. pl. ~na
snören eller tygremsor som används för att justera passformen på t.ex. en morgonrock eller träningsbyxor
Ex. ”jag har inte knutit knytorna”
en knyta
Framför allt är plaster, plastret särdeles kongeniala eftersom de också är onomatopetiska. (Jens 26 september 2022)

Kuddlakan skall det heta och inte örngott (Jimmy 25 september 2022)

Pullda En dag sa Vilgot 6 år att jag inte fick förstöra Pulldan. Jag förstod inte alls vad det var. Då hade Vilgot bullat upp täckena till en koja eller bo för gosedjuren. Jag frågade vad det var för något och han förklarade att det va en ”pullda”. Nu används ordet flitigt av små barn som leker med sina gosedjur i en gosedjurskoja. (Viktor 20 september 2022)

Mitt förslag på att om man äter någonting typ ett mellanmål efter middagen/på kvällen skulle det heta kvällanmål. (Caroline 20 september 2022)

BARNVAKTA” Vårt barnbarn Oliver kallar det att vi barnvaktar honom. (Kerstin 20 september 2022)

Farmoster och mormoster. Istället för gammelmoster (Åsa 19 september 2022)

blandad kompost” uttrycket som ersätter ”blandad kompott” Ingen vet vad en kompott är . Röra som röra. (Daniel 18 september 2022)

Märcht – otörstig
Därför att de inte finns något bra ord på, när man är mätt på vatten. Att vara ohungrig kallas för mätt så tycker vi därför att det borde finnas ett bättre ord för otörstig och därmed kom vi på ordet märcht. Det används flitigt där vi bor så vi tycker att ordet märcht förtjänar att få vara med! Vad tycker ni?återkom gärna med svar. (Matilda och Wilma 16 september 2022)

Nässtrupen – När sonen var liten och åt ett äpple så började han plötsligt kraxa och fnysa om vartannat och sa: Mamma, såå obehagligt, det har fastnat ett äppelskal i nässtrupen! (Marika 16 september 2022)

En sportist, flera sportister. Person/personer som utövar sport. (Sladana 11 september 2022)

Jag heter Mattias och är 13år. Ett ord som används som jag kom på är rakåt dvs när du ska gå rakt fram. Ska vi gå åt höger, åt vänster eller rakåt. (Mattias 10 september 2022)

Skont: En blandning mellan skönt och ont. Tänk dig att du har träningsvärk i vaden och masserar denna. Det är skont. (Joe 9 september 2022)

Andrehen i stället för andreman (Niklas 9 september 2022)

Pärmor och pärfar! Vi är otaliga som kämpat med översättningen av engelskans (och andra språks) ord ”grandpa” och ”grandma”. Föräldras far och mor. Hur gör vi då? En vän kom på det: Föräldrar är ju päron, och då blir det allmänna ”pärons mor” helt enkelt pärmor, och lika för päronens fäder. Cred för orden går till R.H. (Carl-Joar 7 september 2022)

Rövtälta= Att sitta under en paviljong drickandes alkoholhaltiga drycker och prata skit. (Isabelle och Veronica 7 september 2022)

hett eller mätt
Efter engelska heat or eat
Ett gammalt engelskt uttryck som aktualiserats. Idag söndag 4 september 2022 i DN: https://www.dn.se/varlden/heat-or-eat-kan-bli-valet-for-miljoner-britter-i-vinter/
”NEWCASTLE. ’Heat or eat’ – att värma upp hemmet eller äta. Det blir frågan för miljontals britter efter den 1 oktober.”
”hett eller mätt” är klatschigare och lättare att använda än DN:s ”värma upp hemmet eller äta”.
Jag vet inte när ”heat or eat” förekom första gången i Sverige/”på svenska” med förklaring. I texten nedan från lagar.nu.se används ”energifattigdom” men ingen förklaring på rim.
https://lagar.nj.se/energi/CELEX52013IE2517
21.11.2013
SV
Europeiska unionens officiella tidning
C 341/21
”I Europa tar sig energifattigdomen uttryck i att allt fler människor (mer än 50 miljoner enligt det europeiska projektet ’European Fuel Poverty and Energy Efficiency’ – 2009) har svårt att betala sina elräkningar eller har begränsad tillgång till energi på grund av låga inkomster, bostäder som ’läcker värme som ett såll’, ineffektiv utrustning (för uppvärmning, matlagning, varmvatten etc.) eller höga energikostnader.
[…]
Problemet får många olika konsekvenser, bl.a. minskad rörlighet, vilket påverkar sysselsättningen, bristande uppvärmningssystem, vilket påverkar hygienen och hälsan (dilemmat ’heat or eat’, andningsbesvär etc.) och ofta leder till överdödlighet, överskuldsättning samt social och geografisk isolering.” (Michelle 3 september 2022)

Cocktailrösta – rösta på olika partier i olika val (riksdag, region, kommun) (Mathias 3 september 2022)

Dissonym = ord som betyder motsatser (t.ex. kallt och varmt), alltså motsats till synonymer! (Elias 29 augusti 2022)

Jag såg på Aktuellt 25/8 där det talades om levant cloud och att det inte finns något svenskt ord för det. Jag föreslår ”klättermoln” (Erik 25 augusti 2022)

Jobbar inom vården som sjuksköterska och kommer i kontakt med patienter som tappat livsgnistan/livslusten och då dör ofta väldigt snabbt. Kom då på ett ord som jag trodde fanns men hittar det inte…
Livslös
Som meningslöst i livet. Slut på livslust. (Mathias 23 augusti 2022)

Jag har två ord jag tycker borde finnas i svenska språket. Det ena är
Tillsam– alltså motsvarigheten för ensam fast om man är fler
och sen är det
att höra i syne”- finns det nåt ord för det? (Philippa 23 augusti 2022)

Nykommet”, dvs något man inte gjort eller ätit på jättelänge. Som känns trevligt och kommit tillbaka på nytt. (Ewa 16 augusti 2022)

Sämstbara. Helt enkelt en sammanslagning av ”sämsta tänkbara” som med ett ord beskriver värsta möjliga scenario! (Stina 11 augusti 2022)

Zelenskare = en person som positivt överraskar då ställd inför ett svårt beslut eller en svår situation. Efter den ukrainske presidenten Volodymir Zelenskyj. Ex. att göra en zelenskare; du är en riktig zelenskare. (Eric 10 augusti 2022)

Kvartstid Betyder rast med 45min obetald per timme. (Peter 5 augusti 2022)

GÅVÄRME Betyder helt enkelt, den värme i kroppen man får efter att gått en stund. (Lars 31 juli 2022)

KÄRLEKA. Barn leker, vuxna kär-leker. Vuxna njuter av den stora, fantastiska gåva som naturen gett oss. Gåvan som ger oss nya barn som leker och växer till vuxna kärlekande människor. (Lennart 30 juli 2022)

Min dotter på 8-år kom fram till mig och sa. – Sluta skärma nu mamma och kom och hjälp mig. Tyckte att ordet: Skärma var en så bra förklaring till att sitta och kolla i padda/telefon. (Ellinor 29 juli 2022)

Ankarsvin Förklaring: Jag med min husvagn dricker stödbensöl när den är parkerad. Min vän Jörgen som seglar dricker ankarsvin när båten är förtöjd. (Christer 18 juli 2022)

Pälskling. Djur med päls som är oehört älskat, t ex katt och hund. (Ulrica 6 juli 2022)

Att cykla är utan hjälp av el
Att els är hjälp av el
Ska du ut o cykla?
Ska du ut o ela?
Anledningen e att för mig e cykla att använda din styrka o egen energi
Att ela får du hjälp av el (Torkel 30 juni 2022)

Förslag på nytt ord ”slög” som betyder slö (i kroppen) och trög (i huvudet). Order slög passar bra tex under varma dagar, ”jag känner mig slög”. (Therese 29 juni 2022)

Fördrumligt: ordet fördrumligt betyder när något är väldigt dåligt. Exempel ”Denna maten är fördrumlig!”.(Tuva 29 juni 2022)

Kakpressa– att pressa någon till att äta mer kaka. (Isabella 24 juni 2022)

Smiffigt: En blandning av smidigt och fiffigt. (Inger 23 juni 2022)

Jag har två ord jag tycker borde finnas i svenska språket. Det ena är tillsam– alltså motsvarigheten för ensam fast om man är fler och sen är det ”att höra i syne”- finns det nåt ord för det? (Philippa 20 juni 2022)

Gne, används som synonym till jobbig irreterande. T.ex ”du är verkligen så gne”. ”Vilket så betyder du är verkligen så jobbig.” (Emilia 16 juni 2022)

Automagiskt – När något sker automatiskt utan att man förstår eller vet varför det fungerar. Varit ett ord som använts för skojs skull men börjar få bredare användning. Fantastiskt ord, så bör bli ett officiellt ord! (Zackarias 14 juni 2022)

Jag föreslår att ordet ”plöte” skall läggas till i svenska ordboken. Det benämner den vätska som siktas och kommer ut ur flaskor innehållande ketchup och dylikt om man inte har skakat behållaren. Meningsförslag: åh nej, jag fick plöte på varmkorven, jag borde skakat flaskan!” Alternativt ”skaka flaskan så du inte får senapsplöte på maten”. (Lina 11 juni 2022)

Pratbar, i betydelsen ”möjlig att prata om”. Används mycket av till exempel psykologer, själavårdare och barnrättsorganisationer, ofta när det handlar om att prata om något svårt, till exempel krig, våld, sexualitet. ”Gör våldet pratbart”, skriver BO och Rädda Barnen. Används också i samband med kampanjen ”Stopp min kropp”. Och av Demenscentrum apropå äldres sexualitet. (Sara 8 juni 2022)

göllat – könet som sådant (enbart best. form). Ett avväpnande och ledigt ord när man talar om könsorganet. (Korak 7 juni 2022)

Zappargrejer Smartphone eller surfplatta. (Gunnar 3 juni 2022)

Kulhemskt – Ett ord som beskriver känslan när man gör något med skräckblandad förtjusning (Ann 2 juni 2022)

Teamsa – Betydelse att prata/chatta över Teams (Rebecca 31 maj 2022)

Grundont: Ont som molvärker hela tiden. (Ulla-Britt 30 maj 2022)

Utmöjling Utmaningar och möjligheter hör ofta ihop, och därför borde det finnas ett ord som beskriver en situation som är utmanande, men leder till en möjlighet. Till exempel att studera – Det är en utmaning, och den utmaningen är på samma gång möjlighetsskapande. Exempel: ”Att studera var den största utmöjlingen jag har tagit mig an under mitt vuxna liv” (Pettob 29 maj 2022)

Umspringa. När man springer tillsammans; man springer eller joggar som ett sätt att umgås på (men man går alltså inte, utan springer). Har aldrig sett det här order, men tycker att det fyller en funktion i min egen kommunikation med mitt umspränge. (Martin 27 maj 2022)

Snackmacka – när du håller telefonen som en macka framför munnen och pratar med högtalartelefon. Kardashianstyle :-) (Anna-Lena 24 maj 2022)

Att HÄRLA Mitt barnbarn Emilia: Kom så HÄRLAR vi…menade då att vi skulle sträcka ut armarna och se ut över havet och solen och säga att visst är det härligt som vi gjort tidigare, ett fantastiskt positivt ord som man skulle ha nytta av att använda mer. (Maarit 23 maj 2022)

Hörde om VILLHÖVER. Något man vill ha men inte behöver. Både roligt och nytt. (Inger 22 maj 2022)

Stragedi Man har planerad helt strategiskt men i slutet fick man motsatt effekt än man syftade på (Dirk 18 maj 2022)

Splatta – när man slå ihjäl en spindel eller annan insekt och det liksom ”kommer ut” blod eller annan vätska. Av min svärson som är född amerikan och språkgeni. (Barbro 12 maj 2022)

”Glässen” när man både är glad och ledsen. Tex när någon har dött och man tänker på fina minnen med personen. (Maria 12 maj 2022)

Lurka – att luska och lirka fram information, ofta med list. (Helena 11 maj 2022)

Oförkyldbar – när man inte blir förkyld så ofta (Emma 9 maj 2022)

Wonk: En beskrivelse av något som är antingen udda eller dåligt. T.ex. ”Den här maträtten är lite wonk” (Hugo 7 maj 2022)

Villhöver (om något man verkligen vill ha men inte nödvändigtvis behöver) (Emma 5 maj 2022)

Hemaborta. Verb. Avsluta graviditet medicinskt i hemmet före v10? Förespråkares slogan ”bortaborta bra, hemaborta bäst”? (Cmo 5 maj 2022)

Härling En person som är härlig. Varit nära att säga detta många gånger, velat säga det, kollat upp det och det verkar inte betyda något mer än att det är ett efternamn. Det är ett fantastiskt ord som borde finnas! Kommer börja säga det nu. Thihi! (Michaela 5 maj 2022)

Jag vill förslå ordet- Mormoster Jag är moster till min systers dotters barn. Så jag är moster till deras mor. Min syster är mormor dvs mor till deras mor (Lena 4 maj 2022)

Hybridjobbigt – adjektiv för att beskriva de många både små och stora men framför allt nya utmaningar som uppstår i ”det nya normala arbetslivet” där allt fler även efter pandemin vill kombinera arbete på kontoret och på distans. När vi alltså ägnar oss ett av 2021 års nyord: hybridarbete. Inga större bekymmer så länge du själv bestämmer när och var och hur du vill jobba. Men när andra tycker och gör på lite olika sätt uppstår det lätt friktion, irritation och frustration. Krångel, krockar och konflikter. Inte bara mellan arbetsgivare och anställda med olika intressen utan också mellan kollegor med skilda vanor och viljor. Då blir det – hybridjobbigt. Första gången (?) sett i kampanj om det nya arbetslivet med fackförbundet Unionen i april 2022. (Mikael 2 maj 2022)

Kalapanik, kalabalik där det även uppstår panik (Casper 26 april 2022)

Luddag Måltiden mellan Lunch och Middag. Man slår ihop måltiderna precis som en Brunch fast på eftermiddagen. (Sofie 23 april 2022)

Mitt förslag på ett nyord är Swishjälp då exempelvis de i Ukraina kan behöva hjälp i form utav swish och alla pengar som skickas är viktiga. (Vincent 20 april 2022)

Gråla Vråla och garva (skratta) samtidigt. (Liam 14 april 2022)

Mörulken/Mörulket/Mörulkna = När man känner sig nere risig skruttig även väder natur saker kan va mörulkna (Markus 13 april 2022)

överhöra (smyglyssna) (Liv 10 april 2022)

Fullyssna? Fullyssning? Nygammalt ord, numera i utvidgad betydelse? När någon medvetet eller omedvetet tycker sig höra något annat innehåll eller budskap än vad som avsetts, trots försiktigt delikata och fullständigt neutrala formuleringar från avsändaren, och det sedan resulterar i att det blir oerhört svårt eller omöjligt att diskutera alls eller föra ett rimligt resonemang för att fullyssnaren för tillfället inte vill eller kan särskilja fakta från sannolikheter, förhållningssätt och åsikter. Jämför med ordet faktaresistent? Ett fenomen som verkar ha accentuerats under det senaste decenniet då bl a mer distanserat och vattendelande ledarskap givit ringar i sitt bakvatten och vi fåtöljfilosofer funderat över eventuella plattformars potential. På sätt och vis har möjligheten till fullyssning kanske vid olika tillfällen givit oss i pöbeln stärkt förtroende till att faktiskt få tänka mer kritiskt och med en aning mer integritet våga ifrågasätta det som presenteras som ovedersägliga sanningar trots luckor, i sökandet efter vad som kanske är sant nog att bygga vidare på? Sug på den smälltkaramellen. (Cmo 8 april 2022)

Improvisorisk – när du improviserar fram en tillfällig lösning. (Carina 8 april 2022)

Mättegott: Något att säga när man är mätt och det var jättegott.
Pesitiv: Du har varit pessimistisk men nu känns det hela mer positivt.
Posimist: Du har varit positiv men är nu mer pessimistisk.
Sladda: Ladda med sladd.
Positiva skor: Skor utan häl (typ slip in). Med dem kan du bara gå framåt! (Hans 6 april 2022)

Säcklyftning. Inom träning, när man lyfter sandsäckar. (Kristina 2 april 2022)

Tårgasm Gråt efter bra sex, då känslorna släpps ut genom tårar. (Stefan 31 mars 2022)

förföräldrar: substantiv, sammelbegrepp för både mor- och farföräldrar Exempel: Jag har bjudit in förföräldrarna till middag imorgon. (Rebecca 31 mars 2022)

Miximalist: En mixad blandning och används inom allt. Inte mycket och inte lite, en mix av allt. Ex; ”Jag är Miximalist och gillar både avskalad inredning (mini) och även stordådigt (maxi), dvs jag är miximalist. (26 mars 2022)

Medior, dvs en person som är mellan junior och senior. (Maria 23 mars 2022)

Alkosistisk När man diskriminerar mot någon som inte dricker alkohol. (Sebastian 20 mars 2022)

Femåriga killen vill att mamma ska köpa en leksak till honom och gömma den så han kan bli SURPRERAD när han hittar den.
Svenska är modersmålet men han talar lika bra engelska vilket han, med uppmuntran från omgivningen, lärt sig helt på egen hand via barnprogram på Youtube. Inte helt oväntat dyker det ibland upp sådana här svengelska hybridord. (Lotta 19 mars 2022)

Trokunskap – kunskap som en individ tror sig besitta. Denna trokunskap kan leda till negativa konsekvenser. Till exempel: jag tror mig veta vad sjukdomen diabetes innebär, ”diabetiker behöver insulin” – så om jag möter en diabetiker som svimmat ger jag hen insulin, vilket däremot kan leda till försämrat tillstånd. Säker på att begreppet kan appliceras på många andra tillfällen, där människor tror sig besitta en djupare kunskap än de faktiskt har. (Ellen 16 mars 2022)

Ghäda – fest (Astrid 15 mars 2022)

Igga – ignorera (Annie 15 mars 2022)

SUH– Skratta ut högt (Bertil 15 mars 2022)

Jag föreslår Turistiserat ( ex; på Mallorca är det så turistiserat) Har använt det i flera år o ej hört ngn annan använda det, men folk jag mött tycker det är en bra beskrivning på resmål som är överfulla av turister o förstår vad jag menar. (Agneta 14 mars 2022)

Slumrig – småtrött, dåsig, till exempel när man ligger på soffan och skulle kunna ta en tupplur framför tvn. ”Jag känner mig lite slumrig” (Nathalie 11 mars 2022)

Nyligen lyssnade jag till intervju med överstelöjtnant Peter Lidén: ”Så länge det finns en 12-åring med en smörkniv i Ukraina kommer det att finnas motstånd, på riktigt.” Jag tycker att liknelsen ”en 12-åring med en smörkniv i Ukraina” beskriver helt ypperligt med vilken övertygelse som Ukrainas befolkning kämpar för sitt överlevande: gammal och ung, med alla till buds stående medel. Liknelsen har enligt min mening förtjänat en bättre spridning. Mitt förslag är alltså inte direkt ett nyord, utan snarare ett talesätt eller en liknelse. (Erik 9 mars 2022)

Eloistisk Betydelse: När man nyttjar elektricitet i överflöd och ej tänker på vilka konsekvenser det kan medföra Exempel på mening: Det passar sig inte att vara eloistisk i en tid som denna (Amanda 6 mars 2022)

Snipp. Könsneutralt ord för både snopp och snippa. (Kristina 5 mars 2022)

Under den närmaste tiden kommer du att mötas av ett nytt utseende och nya funktioner i din tv-tjänst. Uppdateringen sker helt automagiskt och givetvis behåller du samma pris och innehåll. AUTOMAGISKT? Texten ovan stod i ett mail från min internetleverantör. Två gånger till och med. Är det en felstavning eller ett nytt ord? Automatik kan ju verka magiskt ibland. Jag tycker ordet kan fylla en funktion. Vad tycker ni? (Lennart 2 mars 2022)

Verbost eller Verbåst (engelskans Verbose) Ett finare ord för ”ordbajsa”. (Magnus 1 mars 2022)

Internetionell = Finns att se på Internet. (Michael 27 februari 2022)

Förvirrvlad – När man inte riktigt hänger med eller känner sig vilse i en situation. (Victoria 16 februari 2022)

Krita Min lillasyster Vilja 3 år säger alltid att hon vill ”krita” vilket betyder att hon vill måla och rita med sina kritor Ordet finns visserligen redan men inte i detta sammanhang (Anton 12 februari 2022)

Restrikera När man gör/sätter restriktioner Nu när vi är i en pandemi så sätts det ofta upp restriktioner på olika ställen, jag satt o pratade med min familj och då sa jag hade dem hade ”restrikerat” bussarna och tyckte det lät bra. (Anton 12 februari 2022)

Jag har just stött på ordet ”agnorant”, som är en sammanslagning av arrogant och ignorant, två egenskaper som blir mer och mer vanligt förekommande, inte minst i samband med pandemin och klimatkrisen. Definitionen av agnorant är: någon som, utan grund, tror sig veta mer om ett ämne än vetenskapen. (Elena 8 februari 2022)

bingetitta – betyder att titta på en hel serie eller en filmserie under en längre tid utan avbrott. Kommer från engelska order (bingewatch) (Vincent 1 februari 2022)

Ett ord jag använder dagligen och som jag inte hade hört för några år sedan är närundervisning, dvs. undervisning som vanligt, där lärare och elever inte är åtskilda i tid eller rum. Jag tror att det kom till när vi utredde fjärr- och distansundervisning (SOU 2017:44 sid 92). Jag vet att det är på grund av pandemin som åtminstone jag använder det dagligen. (Anna 23 januari 2022)

Mitt förslag på ord är ”mostman” vilket man borde kalla sin mosters man då det faktiskt inte är ens morbror! (Agnes 22 januari 2022)

När man är trött och hungrig behöver man ”Äterhämtning” (Dirk 20 januari 2022)

Snöken” På tåget från Östersund mot Ånge så låter man blicken vandra ut genom fönstret. Man slås av de vita vidderna som mjukt följer landskapet. Här är det svårt för liv att leva. Det är Sveriges version av öken. Vi bör kalla det vår snöken. (Alexander 17 januari 2022)

Andrahandla i betydelsen att second hand-shoppa. (Mio 17 januari 2022)

Hej, jag har alltid känt att ordet ”undermåttligt” har sig en passande mening. När något är under måttet så är det en antydan om att det är dåligt. Jag vet att ordet ”undermåligt” är i stort sätt samma sak, något som är under målet. Personligen har jag alltid föredragit att säga ”undermåttligt”. (Sam 16 januari 2022)

sus är ett verb med synonymen ”misstänksam”. härstammar från engelskans ”suspicious”. ordet används av många ungdomar i dagens samhälle som ett utryck eller en beskrivning. tex ”vad sus du ser ut”. (Lovisa 11 januari 2022)

Vänterans. Hur lång leveranstiden är eller hur länge man får vänta till leverans. (Michal 6 januari 2022)

”Ostra” – när man strör ost på sin mat. Sagt av Freja 6 år när mamma strödde ost på spaghettin. (Lina 3 januari 2022)

Självstående – om en person som inte lever i en relation men som på eget initiativ blir förälder. Ett mer positivt uttryck för ensamstående förälder. (Anders 3 januari 2022)

Plingfull När man får många notiser eller meddelanden på en enhet. (David 29 december 2021)

Trögonblick. Ett ögonblick av tillfällig tröghet. Exempelvis när man snabbt ska komma på svaret på en fråga och hjärnan står helt still, eller när man av bara farten gör något helt knasigt och fel. Då hat man drabbats av ett trögonblick. (Anna-Maria 28 december 2021)

Avinbjuda: Under pandemin har många råkat ut för att behöva ta tillbaka inbjudningar till olika typer av tillställningar på grund av restriktioner i antal deltagare. Det har behövts ett ord för detta och flera i min omgivning har använt ”avinbjuda” och att bli ”avinbjuden”. (Sara 28 december 2021)

Fladderpladder är ett ord som jag skulle vilja etablera i svenskan för att bättre kunna beskriva varför jag vantrivs med mingel – det är alltså en synonym men med starkt negativ laddning. (Malin 28 december 2021)

SNABELTÄNDARE En tändare med långt, på vissa böjligt, spröt. En sådan man gärna använder för att tända levande ljus eller en mysbrasa. Med en vanlig cigarettändare riskerar man annars att bränna sig. Jag tror många kommer att associera till rätt tändare utan att få ordet förklarat. (Lennart 27 december 2021)

Mitt förslag är ”kaffestrof” vilket betyder att en druckit alldeles för lite kaffe för dagen vilket är en katastrof. Kaffe bör fyllas på. Ett sådant här ord saknas i vårt kaffe-älskande land! Dagligen ser vi personer som suktar efter första koppen kaffe som många gånger intas alldeles för sent – vilket är en kaffestrof! (Therese 27 december 2021)

Ett kanske roligare alternativ till covidhund föreslår jag covovve för ett fenomen som är så starkt knutet till pandemin. Fick ide’n nu när ni presenterade nya ord i svenska språket. (Fritz 27 december 2021)

Evenera ——-från Eng. ”event” —arrangera event
”Evenera” is born (Thomas 26 december 2021)

Trafikeringshastighet. Hastigheten när man står i bilkö (John 26 december 2021)

Nochi. Allt som är en ikeförstående fråga, (Axel 26 december 2021)

Tacostrof – misslyckad tacomiddag. (Eva-Marie 18 december 2021)

Killräckligt När en man kommer undan med att göra ett sämre jobb än en kvinna i samma roll/position/sits. Kan även vara positivt laddat: Du behöver inte ta kål på dig själv med förberedelserna inför mötet. Jobba killräckligt istället! (Moana 9 december 2021)

Avperfektivisera När man genom bevis, visar brister på att något som tidigare setts som felfritt eller perfekt. (Jesper 9 december 2021)

Öppne Närliggande synonym är öppningsflik men har en vidare betydelse så som vi använder det. Det är de ställen dit man hänvisas för att öppna en försluten vara eller sak. Ordet uppfanns av vår dotter när hon var liten och då hon ville ha hjälp med att öppna ett öppne. (Magnus 8 december 2021)

Konsumentoffer. Person som inte kan låta bli att handla. (Björn 6 december 2021)

Jag skulle vilja ge förslag på nyord: pärleri – hantverk där man använder olika typer av pärlor. Jag skulle även vilja föreslå att man skapar ett verb – att pärla, dvs att skapa med pärlor. Inte minst på Instagram finns massor av pysselkonton där det skapas mängder av pärlkonst. Jag använder både ”pärleri/pärlerier” och ”att pärla” ofta och ser även andra som har kreativa konton använda dessa uttryck. (Veronica 6 december 2021)

Emfasera ur ordet emfas ”med emfas” betona stärka ett intryck ”jag vill emfasera att det inte handlar om politik utan om att förtydliga avsikten ” (Thomas 5 december 2021)

Slurk. Liknande till läsk, men fångar in fler drycker på ett charmigt sätt. Exempel: ”Hej Max ska vi köpa slurk eller??” ”Aa jag är rejält törstig mannen”. (Erik 5 december 2021)

Omikron/omikront (adj)
Synonymer: jobbig, besvärlig, motig, obekväm, prövande, irriterande, avig
En omikron person förstör stämningen! Hen beter sig omikront! (Kiarash 2 december 2021)

Raggarplanka! En avlång låda med högtalare i som placeras i bilens hatthylla. (29 november 2021)

Hyllbarhet, ett nytt ord som beskriver en livsmedelsvara bästförelängd. Bakgrund: hållbarhet (engelskans: sustainability) och hållbarhet (engelskans: shelf life) blandas allt för ofta ihop, så ett svenskt ord för shelf life behövs. (Anders 15 november 2021)

Lökstump (den överblivna rotdelen på en lök) (Victor 4 november 2021)

Kränklimang När man ger en komplimang med en underliggande kränkning. Ex. Du har riktigt fina fötter, men dina naglar behövs klippas. (Emilia 4 november 2021)

Valande T.ex. jag sov ganska valande inatt Som vilande, men i sömnformat (Emma 4 november 2021)

Degenerativa Hjärn Sjukdomar– hos äldre istället för ordet Demens sjukdomar (Vendla-Camilla 4 november 2021)

Bryster – Ett könsneutralt ord för ”syskon” ämnade för ickebinära. (Zelda 3 november 2021)

Ärolus. Någon som tar åt sig äran för någon annans arbete. (Carl 26 oktober 2021)

Kommunpoet (Cecilia 23 oktober 2021)

Cementkvotering – kvotering av cement utifrån tillgängliga totalvolymer baserat på kundernas beställda cementvolymer under de senaste 36 månaderna (Jonas 22 oktober 2021)

Obliviös. Motsv. Oblivious på engelska. Pga brist i svenskan (Ville 21 oktober 2021)

Tekniot Hej, jag vill mynta ett uttryck – tekniot, det är jag i egen hög person. En sammanskrivning av teknisk idiot. (AnneLee 18 oktober 2021)

Jag förespråkar användandet av det förnämliga ordet ”näså”. ”Jaså” används ju i positiva sammanhang som: ”Jaså, du ska ut och resa?” Men om någon säger: ”Det blev ingen resa för min del”, då passar näså så mycket bättre när man replikerar. (Micke 13 oktober 2021)

Mammamormor
Mammamorfar
Pappamormor
Pappamorfar
Mammafarmor
Mamnafarfar
Pappafarmor
Pappafarfar

Mitt barnbarn Levi som kommit på geniala namn till tidigare gammelmormor mfl (Bernice 13 oktober 2021)

Elogi Läran om hur samspelet mellan människa/internet fungerar samt hur dessa är beroende av varandra utifrån geografiska, ekonomiska och sociala faktorer. (Mattias 10 oktober 2021)

Killgissning =en dålig gissning (som syftar på en gissning en kille skulle kunna göra) driver med det manliga könet (Johanna 28 september 2021)

Yonispa = ångbad med örter för vaginan. (Jenny 25 september 2021)

Brorster – ens halvbrors halvsyster en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systerbror – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Brorsbror – ens halvbrors halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systersyster – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med
Brormor – ens halvbrors mor som inte är ens egna biologiska mor.
Systermor – ens halvsysters moder som inte är ens egna biologiska mor.
Brorfar – ens halvbrors fader som inte är ens egna biologiska far.
Systerfar – ens halvsysters fader som inte är ens egna biologiska far. (Annica 24 september 2021)

Nollöl Ordet används för alkoholfri och alkoholsvag (högst 0,5%ig) öl. (Rolf 23 september 2021)

Blippa finns ju numera i språket som kontaktlös betalning. Men det används ju numera allt oftare för att beskriva elektronisk avläsning, bland annat betalning. Till exempel att blippa varor i självtjäningsdisken, blippa in sig genom en dörr, blippa en pappersbiljett. Hur föreslår man ändringar i användningen av ord? Ordet blipp som substantiv, finns inte riktigt heller va? Alltså själva blippen (nyckeln) för en dörr. Eller den lilla elektronisk mackapären som läser av kort eller nyckelblippen. (Jonatan 22 september 2021)

Baska (långt första a)- det man gör när man har en basketboll och kastar den i basketkorgen. (Wilhelm 2 år och 9 månader 20 september 2021)

Råkning – Något råkar hända. ”Det var inte med flit, det var en råkning” (David 6 år 19 september 2021)

Fossilient Ex. Människor som vidhåller att fossila bränslen ej påverkar vår miljö.
Ex. människor som rasar över att bensinpriset går upp.
Ex. Människor som blundar för miljöproblemet (Anna 14 september 2021)

Änglaförälder Varför finns det inget ord för personer som förlorat sitt barn? Det finns änka/änklig när man förlorat sin man/fru. Pratade just med en person som förlorat sitt barn och tycker det är ledsamt att det inte finns en benämning. Om ordet finns, behöver man inte förklara så mycket bara säga jag är XXXX, så förstår folk bättre ens situation, direkt utan att man behöver förklara allt. Förslag på nyord: änglaförälder (Elisabeth 10 september 2021)

Muta. Vänligen ”muta” din mikrofon. Jag ”mutar” mig. Du kan föbli ”mutad”. Från engelskans ”mute”. På samma sätt som att google -> Att muta. (Christer 8 september 2021)

Halvenhet När det finns ord som heter : Helhet , kan den andra heta då : Halvenhet? (Aino 8 september 2021)

Regnbågsfärgat strössel – vill jag ha, sa Sixten 6 år. Tjejen i glassbaren fattade direkt. Ett mer logiskt namn på karamellströssel, som varken liknar eller smakar karameller. (Christina 6 september 2021)

snapaktiv – när man är alltid ungefär aktiv på snapchat (Johanna 6 september 2021)

Slurpläpp Skulle vilja föreslå ett nyord: ”slurpläpp” Finns även i finska språket, ”loppasuu” relaterat till mat/dryckesintag med betydelse ”den som åt/drack upp allt”, ”och ingen annan fick” eller lite mildare att ”det där gick lite fort…vad fort hen åt/drack upp…” (Tuomo 6 september 2021)

Nöten (oftast plural) = möten (ofta digitala) som är onödiga, alltför långdragna och/eller präglas av teknikstrul eller bristande förberedelser som i värsta fall leder till att mötet ställs in med kort varsel, till stor förtret för mer välförberedda mötesdeltagare. Myntat av en kär kollega, äran är inte min! (Charlotte 1 september 2021)

Tutskälld = utskälld via tuta i bil av upprörd förare i annan bil (Isabel 25 augusti 2021)

Självgörelse – Ett ord som beskriver att någon bara gör något bra för andra sålänge den själv tjänar eller får nåt själv utifrån det. (Jonatan 22 augusti 2021)

Torekova = att promenera ner till badet på morgonen iförd morgonrock (badrock) (Ingrid 20 augusti 2021)

Knappstum. ”Person som är med i en diskussionsgrupp, gruppchat eller liknande som läser allt men som ALDRIG skriver något.” (Joakim 18 augusti 2021)

Skolek. Snabb ord för storlek på sko. ”Min skolek är 42.” (Lars-Eric 14 augusti 2021)

Smuskigt Ordet Smuskigt är väldigt bra! Det är en kombination av orden smaskigt och mumsigt som vi använder i familjen. (Lina 13 augusti 2021)

Baska Hej, mitt ord föreslag är ”Baska”. Detta ordet hade används i sammanhanget ”Baska i solen” som hade menat att lägga sig i en varm sol och steka i den. Detta ordet hade i definition betyd att vara väldigt varm/sätta sig i en situation där man villigt ”brinner up”. Man hade också kunnat använde det som att ”solen var baskande”. (Carl 11 augusti 2021)

Propellernatt Ligger i sängen och snurrar som en propeller på natten inför en dag som blir spännande, eller natten innan man börjar jobba efter semestern. (Jonas 3 augusti 2021)

Vederfallet En kombination av orden Vedervärdigt och Förfallet. (Carina 31 juli 2021)

Efterhöra Efterhöra, alltså när man hinner säga ”Va?” men sen inser vad personen sagt. (Karin 30 juli 2021)

Västoman En som alltid bär väst (Jörgen 29 juli 2021)

Vuxendom Jag ser i Frågor & Svar att det finns fler än jag som vill se att ordet ”vuxendom” etableras. Så därför vill jag slå ett slag för detta begrepp som jag finner alldeles utmärkt. Jag trodde en tid att jag själv hade stött på det på tyska men så verkar det inte vara – eller är det så? (Lars 11 juli 2021)

Ödmjukgörande En svensk variant av engelskans ”humbling”. Att bli ökat ödmjuk på grund av eller tack vare något. Ordet är ett teleskopord av ”ödmjuk” och vissa krämers ”mjukgörande” effekt på huden. (Johan 11 juli 2021)

Bortankommelse Det är en synonym till bortförklaring. (Edvin 9 juli 2021)

Fördrävligt En kombination av förfärligt och bedrövligt. Alltså ytterligare värre och sorgligare än var ords betydelse för sig. (John 6 juli 2021)

TikToka (alt. Ticktocka) Att regelbundet använda eller publicera på medieappen TikTok. (Gabriel 5 juli 2021)