Lär känna stenarna
Catarina Röjder (Institutet för språk och folkminnen)
Tanum är rikt på fornminnen, inte minst på hällristningar som är världsarv. Men det är inte något som går igen i bebyggelsens namn.
Om detta berättar serien Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län som nu är kommen till Tanums härad (Tanum och Lurs socknar) i norra Bohuslän, i dag en del av Tanums kommun.
Landskapet har däremot satt sina spår. Som i Klåvan. En klåva ’klyfta’ är en liten dalgång mellan branta bergväggar som är nog så vanlig i trakten och därför finns i många namn. En typisk klåva karakteriseras av att den på två sidor inramas av lodräta bergväggar, minst två meter höga och har en botten som är någorlunda plan och flera meter bred.
I väster har havet slipat de röda klipporna mjuka. Berggrunden i Tanums härad består i stort sett bara av granit. På sina ställen är den så där utpräglat röd. Det går igen i Rödhammar med flera ortnamn.
Många platser avser naturligt nog båtar, fiske, saltsjuderier och trankok. I Ulketången är det (mar)ulken som är upphovet. Av de namn där björn ingår kan man förstå att sådana inte varit så ovanliga under århundradens lopp.
Så kan man fortsätta. Genom namnen kommer man en kär trakt närmare.