Festligt frosseri i språkets skafferi
Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen. Lotten Bergman och Stellan Löfving (Pug förlag)
Kuriosa och kunskap varvas i denna bok på ett sätt som gör att den är idealisk för korta stunder av nöjesläsning. Författarna Lotten Bergman och Stellan Löfving svingar sig mellan bruksanvisningar för korrekturtecken till uppräkningar av kulturspecifika och svåröversättliga ord från en rad olika språk. Ett är tyskans Kummerspeck, ’övervikt som uppstår som en konsekvens av tröstätande’, som känns igen från en lång rad liknande samlingar av ord på nätet, och som lite fritt skulle kunna översättas till ’sorgefett’. Här finns konkreta språkråd och underhållande fakta. Det är välskrivet och kul. Författarna har lyckats samla på sig en imponerande mängd anekdoter och spaningar som de presenterar med stor entusiasm. En personlig favorit bland allt språkgodis som författarna snappat upp är ett inlägg på Twitter, signerat Peter Törnroth:
Blev gripen av språkpolisen för två månader sen och i dag fick jag min de.
Boken vibrerar av upptäckarlust och berättarglädje. Men Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen är också ganska ytlig. Den som är ute efter att bli en lite smartare språkbrukare kan frossa i expresslektioner om skiljetecken, sammansättningar och förkortningar. Och den som tycker att språkhistoria bäst serveras i mindre doser kan lära sig om smilisarnas uppkomst, sms-språkets barndom och visionerna bakom olika konstgjorda språk. Dessutom skildrar författarna historien bakom svenska dansbands förkärlek för bokstaven z (tänk Zlips, Lasse Stefanz och Fernandoz) och hårdrocksbands vurmande för allehanda diakritiska tecken (som Mötley Crüe, Crashdïet och Deströyer 666).
För den som har ett gryende språkintresse finns här alltså gott om lustfylld läsning. Men den som av bara titeln förstår att ”fotbollsregeln” syftar på den omdebatterade sammansättningen Svenska fotbollförbundet gör klokt i att söka efter djupdykningar på annat håll.