Tips på julklappar till alla som gillar språk!
Här är fem boktips som kan passa den språkintresserade i jul.
Med en dryg vecka kvar till jul är det säkert många som är på jakt efter klappar till nära och kära. Själv brukar jag hålla mig till ett ganska begränsat antal gåvor. Inte sällan blir det böcker i flera av paketen jag slår in.
Under 2024 har det getts ut en hel del spännande böcker om språk. Här är några tips till dig som fortfarande söker efter en lämplig gåva till en språkintresserad vän – eller kanske till dig själv. Du hittar böckerna i välsorterade bokhandlar och nätbutiker.
Sara Lövestam, som bland annat är krönikör i Språktidningen, utkom i höstas med ABC-bok för vuxna. Här skildrar hon historien bakom svenskans alla bokstäver. Hon berättar bland annat om hur det som en gång i tiden var en egyptisk hieroglyf som föreställde ett oxhuvud i dag är vårt a. ”ABC-bok för vuxna får tanken att svindla och sammanhangen att klarna”, skrev Karin Milles i en recension av boken.
En av mina favoriter från det snart gångna året är Karin Westin-Tikkanens Latin – handbok i odödlighet. Hon beskriver latinets utveckling till ett språk som talades i stora delar av Europa och kring Medelhavet, som i århundraden var det givna språket för religion, bildning och vetenskap i vår del av världen och som så småningom skulle dö ut – men ändå leva vidare. Här kan du lyssna på ett avsnitt av Språktidningens podd som handlar om boken.
En annan personlig favorit från 2024 är David Pagmars Barnet och språket. Utifrån både egen och andras forskning berättar han om hur det går till när barnet steg för steg erövrar språket – en utveckling som faktiskt skulle kunna sägas börja redan i fosterstadiet. Mitt omdöme i Språktidningen var ”en utmärkt populärvetenskaplig debut som enkelt redogör för processer som i praktiken tillhör det svåraste och märkligaste som finns”.
En av årets kanske mest uppmärksammade debattböcker är På engelska förstår jag ungefär av Ola Håkansson och Peter Svensson. Författarna diskuterar det allt flitigare bruket av engelska inom högre utbildning i Sverige – en trend som i boken beskrivs som en ”överimplementering av anglifiering”. ”Ola Håkansson och Peter Svensson har en rad lagom förslag för att främja svenskan utan att avvisa engelskan. Förhoppningsvis är lagomheten så svensk att någon faktiskt lyssnar”, skrev jag i min recension av boken.
Språkprofessorn Eva Sundgren hittade en favorit i Lena Lind Palickis Inkluderande språk – en bok som visar hur förändrade normer i samhället många gånger också leder till förändringar i språkbruket. Och just när en förändring sker diskuterar vi ofta vilket språkbruk som egentligen är lämpligast. Eva Sundgren rosade i sin recension en bok som bidrog till att göra språket ”tillgängligt, funktionellt och begripligt för så många som möjligt”.
Jag vill förstås dessutom passa på att tipsa om att ge bort Språktidningen i julklapp. Under en begränsad tid kan du ge bort 3 nummer för endast 199 kronor (ordinarie pris är 387 kronor). Du kan även välja 6 nummer för 379 kronor (ordinarie pris 774 kronor). Klicka här för att göra din beställning.