Så lång tid tar det att läsa SAOL från a till ö
58 timmar, 38 minuter och 24 sekunder. Så lång tid tog det att läsa Svenska Akademiens ordlista från a till ö.
PRESSMEDDELANDE
58 timmar, 38 minuter och 24 sekunder. Så lång tid tog det att läsa Svenska Akademiens ordlista, SAOL, från pärm till pärm. Det är 126 000 ord fördelade på 1 596 sidor.
– Det är nog både det tråkigaste och det roligaste jag gjort, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen, som läst ordlistan från a till ö – en inläsning som nu finns som fem maratonlånga avsnitt av Språktidningens podd.
I år fyller SAOL 150 år. När den första upplagan kom ut rasade en långvarig stavningsstrid i svenskan. Men ganska snart blev ordlistan norm för stavning och böjning i svenskan.
– I stavningskriget var SAOL en medelväg som både konservativa och radikala så småningom kunde acceptera. Dessutom var ordlistan först ut med en helhetssyn i en fejd som pågått i årtionden. Med Svenska Akademiens status i ryggen utvecklades den till språkligt rättesnöre, säger Anders Svensson.
Men helt ofelbar är SAOL inte. Under inläsningen upptäckte Anders Svensson ett antal korrekturmissar, en del faktafel och några andra underligheter.
– Det är inte så att det dräller av felaktigheter i SAOL. Det är en ordlista som är oerhört väl korrekturläst. Att det ändå förekommer fel visar att det är människor av kött och blod som gör den, säger han.
Flamenco beskrivs till exempel i den fjortonde och senaste upplagan av SAOL från 2015 som ”ett spansk sångsätt”, verbet sina som ”upphöra ett ge mjölk” och konfederation som ”förbund där det ingående staterna behåller sin suveränitet”. Vidare presenteras det självstyrande territoriet Puerto Rico som ”en delstat i USA” (ett fel som redaktionen uppenbarligen fått påpekat för sig eftersom det är ändrat i den digitala men inte i den tryckta upplagan) medan kopparorm har den mindre hjälpsamma betydelsen ’kopparorm’.
– Det här var felaktigheter som jag snubblade över under inläsningen. Eftersom läsningen i övrigt var ett ganska monotont rabblande så bidrog dessa upptäckter till att ge den lite mening, säger Anders Svensson.
Exempel på språkfel i SAOL:
bergvärme: värme som utvinns ut grundvattnet i berggrunden
flamenco: ett spansk sångsätt
isa: kännas ilningar
konfederation: förbund där det ingående staterna behåller sin suveränitet
osa: kännas os
riksdrots: en de fem höga riksämbetsmännen
sina: upphöra ett ge mjölk
stopp: fyllning tobak till rökpipa
Hela inläsningen av SAOL har nu släppts som fem maratonlånga avsnitt av Språktidningens podd.
Artikeln som berättar om hur den 150-årsjubilerande Svenska Akademiens ordlista blev svenskans främsta språkliga rättesnöre finns att läsa i Språktidningen 8/2024.
Kontaktperson:
Anders Svensson
chefredaktör på Språktidningen
0768-68 58 24
anders@spraktidningen.se