Pressmeddelande: Kronprinsparet gav 104 716 svenska ord

Vinnarna skapade 104 716 svenska ord i tävlingen som skapade språkfeber i Sverige för 100 år sedan. Den visar också varför svenskan inte är fattigare än engelskan och varför det inte går att räkna hur många ord som finns i något av språken.

Text:

För 100 år sedan avgjordes språktävlingen som orsakade ordfeber i Sverige. Då lyckades det vinnande laget bilda 104 716 ord med hjälp av bokstäverna i kronprinsparet.

– Det går inte att räkna antalet ord i ett språk som svenska. Våra möjligheter att bilda sammansättningar och att skapa avledningar gör att ordförrådet i praktiken är oändligt, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.

Det är inte helt ovanligt att svenskan beskrivs som ordkarg och uttrycksfattig i jämförelse med engelskan. Det finns exempelvis språkreseföretag som påstår att engelskan skulle vara världens ordrikaste språk – ett argument som möjligen säljer resor men som får rött ljus i alla tänkbara faktakontroller.

– Förmodligen är den här föreställningen ett utslag av hemmablindhet. När vi jämför språk upplever vi kanske att engelskan har ord och uttryck som svenskan saknar. Men motsvarande luckor finns förstås åt andra hållet. Att olika språk dessutom fungerar på olika sätt gör det omöjligt att göra rättvisa jämförelser.

Hittills har ingen kommit på någon metod för att räkna ut ordförrådets storlek i svenskan, engelskan eller något annat språk som svenskan ibland jämförs med. Vinnarna i 1924 års stora ordtävling fick 10 000 kronor i prispengar. Om någon skulle lyckas hitta på en sådan ordräkningsmetod lovar Anders Svensson att ge uppfinnaren lika mycket ur egen ficka.

– Det kanske inte låter som så mycket i dag. Men även om prissumman skulle räknas om till dagens penningvärde skulle jag sova gott om nätterna utan några mardrömmar om att bli av med 350 000 kronor. Det är helt enkelt omöjligt att räkna hur många ord som finns i stora och levande språk som svenska och engelska, säger han.

Trots att 1924 års vinnarlag inte hade några avancerade hjälpmedel var det alltså möjligt att på kort tid skapa över 100 000 tävlingsord. Om vinnarna hade haft mer tid på sig hade det enligt deras egna bedömningar kunnat bli runt 500 000 ord – alla korrekt bildade och fullt begripliga men däremot sällan förekommande i ordböckerna.

– Deras skaparglädje visar hur dynamisk och rik svenska språket är. Om den känns fattig är det snarare fantasin än ordbildningsmöjligheterna som tryter, säger Anders Svensson.

Kontaktperson:
Anders Svensson
chefredaktör på Språktidningen
0768-68 58 24
anders@spraktidningen.se