Hon kopplar språk och känslor
Språkvetaren Hatice Zora har fått Svenska Akademiens Bernadottestipendium för sin ”banbrytande forskning på det prosodiska området”.
– Prosodi, språkmelodi, finns på olika nivåer i språket, bland annat för att särskilja ord som har samma form men olika betydelse, säger Hatice Zora.
Ordet tomten kan till exempel både syfta på den figur som dyker upp på julafton och på den yta som omger ett hus. Och anden kan både finnas i flaskan och i sjön., Allt beroende på ordton. Men prosodi kan också användas för att förmedla känslor.
– Två människor som inte förstår varandras språk kan ändå visa till exempel ilska, sorg eller glädje med hjälp av språkmelodin.
Prosodin innefattar olika akustiska egenskaper, som längd, tonhöjd, betoning, och tempo. När vi lyssnar på någon som talar, flödar denna akustiska information in i hjärnan, där den matchas mot våra mentala lexikon.
– Men språket och känslorna tolkas på olika ställen i hjärnan. Språket avkodas i hjärnbarken, den kortikala delen. Känslorna finns däremot längre in, i den subkortikala delen.
Hatice Zora använder EEG för att undersöka hjärnaktiviteten exakt i det ögonblick som vi hör någon tala.
– EEG har bra tidsupplösning, så man kan se att något händer i hjärnan i realtid. Men man kan inte se var i hjärnan det händer, så därför använder jag också hjärnavbildning, så kallad fMRI.