Boktipset: En bok även om språkbruk

Kristian Blensenius om Riktig svenska av Erik Wellander.

Text:

Bild: Anders Svensson

Kristian Blensenius, redaktör för Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok samt forskare i svenska vid Göteborgs universitet:
Riktig svenska av Erik Wellander

En bok som varit med mig från barnsben är Erik Wel­lan­ders Riktig sven­ska. Jag vill tipsa om att läsa den som en bok som även uppmärk­sammar språk­bruket och inte bara logiken, som Wellan­der kan­ske annars är mer känd för. I det långa avsnittet ”Sin och hans” noteras till exempel att ”Språkbruket medger […] rätt stor frihet”. Regler för lös och fast sammansättning ”finnas icke”, utan vi måste ”akta på språk­bruket”. I uttryck som starkare än du/dig är bruket ”ytterst vacklande” och ”ingendera formen [kan] anses fel­aktig”. Den bisatsformade Att han inte kommer! ”har vunnit hävd även i det all­männa språk­bruket”. Regler för adverb­former som uppen­bart/uppenbarligen ”kunna icke ges”; vi måste i stället ”iaktta deras användning”. Och ett helt avsnitt heter faktiskt ”Språket och dess föränderlighet”!

Kristian Blensenius, redaktör för Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok samt forskare i svenska vid Göteborgs universitet:
Riktig svenska av Erik Wellander

En bok som varit med mig från barnsben är Erik Wel­lan­ders Riktig sven­ska. Jag vill tipsa om att läsa den som en bok som även uppmärk­sammar språk­bruket och inte bara logiken, som Wellan­der kan­ske annars är mer känd för. I det långa avsnittet ”Sin och hans” noteras till exempel att ”Språkbruket medger […] rätt stor frihet”. Regler för lös och fast sammansättning ”finnas icke”, utan vi måste ”akta på språk­bruket”. I uttryck som starkare än du/dig är bruket ”ytterst vacklande” och ”ingendera formen [kan] anses fel­aktig”. Den bisatsformade Att han inte kommer! ”har vunnit hävd även i det all­männa språk­bruket”. Regler för adverb­former som uppen­bart/uppenbarligen ”kunna icke ges”; vi måste i stället ”iaktta deras användning”. Och ett helt avsnitt heter faktiskt ”Språket och dess föränderlighet”!