3 matiga lånord
Ingredienser från olika asiatiska kök blir allt vanligare i Sverige. Med maten kommer också nya lånord.
Sriracha
Sriracha är en chilisås som förutom röd chili även innehåller vinäger, socker, salt och vitlök. Ursprunget är omdebatterat, men såsen sägs ha uppfunnits i den thailändska staden Si Racha. Tidskriften Icon berättar om det ökande intresset för kryddstarka såser: ”Kanske har vi ett ökande behov av kickar, eller så är chilihetta en del av nyhetens behag för västerlänningar. ’Hot sauce’-kategorin var världens åttonde snabbast växande industri år 2012, med en omsättning på över 1 miljard dollar. Sriracha har stått för de senaste årens explosion inom smaksättare.”
Tempeh
Tempeh jämförs ofta med tofu eftersom bägge traditionellt framställs av soja. Så här beskrivs tillverkningen i Svenljunga & Tranemo tidning: ”Det är sojabönor som får jäsa tillsammans med en svampkultur. Resultatet blir som tofu, fast mycket bättre. Tempeh är en viktig proteinkälla för vegetarianer och veganer.”
Okonomiyaki
Okonomiyaki är en japansk pannkaka som är matigare än de pannkakor som oftast äts i Sverige. Vanliga ingredienser i smeten är bland annat mjöl, ägg, vatten, buljong och vitkål. Därefter tillsätts olika fyllningar innan den gräddas. Okonomiyaki är bildat till okonomi, ’som du vill’, och yaki, ’grillad, stekt’. I Upsala Nya Tidning jämförs okonomiyaki med pizza: ”Okonomiyaki är japanernas svar på kebabpizza, den är frasig, mastig och såsig. Egentligen är det dock en pannkaka som toppas med smaskigheter. Det finns olika typer av okonomiyaki men den vanligaste är Kansavarianten, en tjock pannkaka med till exempel vitkål eller potatis i smeten.”