Nytt poddavsnitt om språket och rösträtten

För 100 år sedan fick kvinnor rösträtt på samma villkor som män. Inträdet i politiken gjorde också avtryck i språket.

Text:

Bild: Anders Svensson

Hösten 1921 fick kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval. Fem kvinnor valdes också in i riksdagen. Kvinnornas inträde i politiken blev direkt en språkfråga – och i förlängningen bidrog det till att få igång en debatt om jämställdhet i svenskan. I Språktidningen 8/2021 skriver Karin Milles om rösträttens konsekvenser för språket. Numret börjar delas ut till prenumeranter den 1 november och finns i butik den 9 november. Du kan beställa numret här.

I det här avsnittet av Språktidningens podd samtalar Karin Milles och Språktidningens Anders Svensson om hur de första kvinnorna i riksdagen bidrog till att skapa en debatt om jämställdhet i svenska språket.

Du hittar podden hos Apple, Spotify, Acast, Google Podcasts, Soundcloud och Youtube.

Om du vill stödja podden ekonomiskt kan du skicka ett bidrag genom Swish till 123 110 0726.