En kväll om språket!

Språktidningen och Riksbankens jubileumsfond bjuder in till en lärorik kväll om allt från språkets ursprung till negationer.

Text:

Ord är enkla, redan innan vi fyller ett år kan vi forma de första. Sedan är möjligheterna närmast obegränsade. Ändå är språk svårt, och ibland fullständigt obegripligt. Nästan all vår kommunikation bygger på ord och språk. Frågan är om det ens går att tänka sig människan utan språket.

Språktidningen och Riksbankens Jubileumsfond välkomnar er till en kväll om språket där svenska forskare presenterar rykande färsk forskning. Det kommer att handla om språkens ursprung och mångfald, hur vi uttrycker fördomar och mycket mer.

Om språken och människans ursprung
Hur befolkade människan jorden? Genom att kombinera språkforskning, arkeologi och genteknik kan forskare se nya mönster och kartlägga hur – och när – förändringar i vår livsföring skett. Språket är en nyckel till vår äldsta historia.
Jenny Larsson är professor i baltiska språk vid Stockholms universitet.

Sinnenas och språkens mångfald
Det finns ungefär lika många ord för färger på svenska som det finns för lukter på ­jahaiernas språk. Jahaierna – ett folk i Mala­ysia – är lika bra på att identifiera lukter som svenskar är på att avgöra färg. Det säger något om hur orden hänger samman med vår uppfattning av världen.
Niclas Burenhult är docent i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet.

Negationer – små ord med stor betydelse
De kan tyckas oansenliga, men de kan med bara några få bokstäver förändra allt. Det handlar om de ytterst betydelse­bärande, och ofta omvälvande, men ganska små ord som kallas negationer. Ord som inte, icke och ej.
Henrik Rosenkvist är professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet.

Vi och dom – om språk, grupper och fördomar
Språket speglar oss människor. Det handlar inte bara om fördomsfulla eller kränkande ord, utan också hur vi ­uttrycker vilka som tillhör en grupp och vilka som vi anser inte gör det. ­Fördomarna ­ligger ­gömda i hur vi pratar med – och om – ­varandra.
Torun Lindholm Öjmyr är ­professor i psykologi vid ­Stockholms universitet.

Om språkkvällen
Tid: måndag 22 november kl. 19–21. Plats: Playhouse teater, Drottninggatan 71 A, Stockholm. Pris: 100 kronor. I priset ingår ett glas vin och Riksbankens ­jubi­­leumsfonds årsbox 2021 med språktema. ­Moderator är Språk­tidningens chefredaktör ­Anders Svensson. Med reservation för ändringar.