Veckans nyord: förmarknad

Text:

När efterfrågan är hög och priserna stiger säljs många bostäder redan före visning. Fenomenet kallas förmarknad.

Ordet förmarknad har ganska länge använts inom handeln med värdepapper. Det kan bland annat röra sig om affärer som görs upp när börserna och andra handelsplatser är stängda. Motivet till affärerna kan vara information som har framkommit efter att börserna stängde. Med hjälp av denna information kan den som handlar göra en bra affär.

Under pandemin har bostadspriserna stigit på många håll i landet. Eftertraktade objekt säljs ibland före visning. I Dagens Nyheter berättar en fastighetsmäklare om hur spekulanter allt oftare efterfrågar information om vilka bostäder som är på väg ut till försäljning:

Maria Ekängen, fastighetsmäklare och kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlstad, säger att fenomenet med ”förmarknaden” blivit betydligt vanligare bara det senaste halvåret. Om säljarna är osäkra på när de vill sälja läggs bostaden ofta upp på mäklarfirmans hemsida som en kommande försäljning, för att samla intresse.

I Privata Affärer berättar en annan mäklare om hur köparnas beteende har förändrats den senaste tiden:

Det väldiga trycket har skapat en omfattande förmarknad. Ungefär hälften av alla villabostäder säljs i dag innan den publika marknaden på Hemnet, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Förmarknad om just bostäder är belagt i svenskan sedan 2020.

Anders

Foto: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.