Så hälsar vi helst på Youtube

Text:

”Hey guys!” Så inleder de flesta sina klipp på Youtube. Videotjänsten har undersökt vilka öppningsfraser som förekommer mest i de så kallade vloggarna. Och hey guys är den i särklass vanligaste, följt av what’s up och good morning.

Youtube samlade först in de klipp som kunde klassificeras som just ”vloggar” – en sorts personliga videodagböcker som uppdateras kontinuerligt. Bland dessa plockade man ut dem som hade minst 20 000 visningar, på kanaler med minst 20 000 prenumeranter. Detta resulterade i över en miljon videoklipp. För att förfina resultatet delade man därefter upp materialet i olika kategorier, som tech, beauty, travel, sports, cooking, fitness och gaming.

Vissa av dessa visade sig ha andra favoritöppningsfraser. I kategorin ”travel” är good morning den vanligaste öppningen, i ”tech” är det ladies and gentlemen, i ”fitness” är det what’s up och i ”sports” är det what is going. Men hey guys kommer inte långt efter, och i alla andra kategorier är den frasen i topp – det är också den fras som har stått stadigt på första plats sedan 2010, startåret för Youtubes undersökning.

Youtube har också tittat på hälsningsfraser i brasilianska, franska, tyska och mexikanska vloggar, och där ser resultatet ut så här:

Maria

Foto: Pexels

Beställ Språktidningen!
Prenumerera | Lösnummer | Digital prenumeration