Orden som formar politiken

Nyliberal ordlista Hanna Alvage, Saga Gärde och Elin Lilleman Eriksson (red.) (Atlas) Politik och retorik – svenska partiledare i talarstolen Erik Åsard (Historiska media)

Text: Anders Svensson

Det politiska språket är ett ständigt slagfält, där partier och politiker kämpar om orden och deras betydelser. För vissa är pratet om volymer i flyktingmottagandet en efterlängtad fläkt av realism – men för andra är volymer ett uttryck för ett cyniskt förhållningssätt när liv och död står på spel.

I Nyliberal ordlista försöker poeter och samhällsdebattörer med tydlig vänsterprofil fånga det språkbruk som präglar aktuella stridsfrågor. Det här är alltså ingen ordlista där författarna strävar efter objektivitet. Tvärtom. Definitionerna av uppslagsord som flyktingström, jobbhjälte, egenanställning och åldersbedömning följs av korta essäer och dikter där de placeras i ett ideologiskt färgat sammanhang.

Oavsett politisk hemvist finns det i Nyliberal ordlista flera intressanta språkspaningar. Boken illustrerar också hur snabbt det kan gå inom politiken. Öppna era hjärtan lydde dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts vädjan till svenska folket i augusti 2014. Bara femton månader senare sa efterträdaren Stefan Löfven att Sverige behövde andrum i mottagandet av asylsökande.

I Politik och retorik skildrar Erik Åsard Socialdemokraternas kursändring i migrationsfrågan. Han beskriver hur Stefan Löfven gick från att tala om ansvar och solidaritet till andrum och minimikrav.

Erik Åsard analyserar partiledarnas installationstal och andra viktiga tal. Han konstaterar att de har mycket gemensamt. I regel är de förutsägbara samt befriade från såväl humor som historiska perspektiv. De berör främst inrikespolitiska frågor och partiledarna är närmast fixerade vid Socialdemokraterna.

Något som snarast har blivit ett obligatoriskt inslag i större tal är försöken att vara personlig. Stefan Löfven talar ibland om uppväxten i Ångermanland och jobbet som svetsare i Örnsköldsvik. Centerledaren Annie Lööf berättar gärna hur barndomen i Maramö har påverkat henne – och sammanfogar lärdomarna med en ideologi som kännetecknas av nyckelord som tillväxt och valfrihet.

I takt med att höstens val närmar sig kommer partiernas propaganda att skruvas upp till orkanstyrka. Dessa två böcker beskriver några av alla de politiskt laddade ord och den retorik som kommer att följa med ända in i vallokalerna.