Ordbok att sluka med ögonen

Matens historia - Från A till Ö, Jan-Öjvind Swahn och Edward Blom (Ordalaget)

Text: Anders Svensson

När vi importerar nya livsmedel importerar vi ofta också nya ord. De senaste åren har såväl utbudet i matbutikerna som det språkliga skafferiet utökats med bland annat quinoa, tofu, shiitake och quorn. Därför är Matens historia från A till Ö smaklig läsning för den som är intresserad av mat och språk. De tre tidigare upplagorna av boken sammanställdes av folklivsforskaren Jan-Öjvind Swahn, som gick bort i mars 2016. Den nya upplagan har kompletterats av kulturhistorikern Edward Blom.

Här finns över 1 200 uppslagsord – från abalone till örtkryddor – kopplade till maten vi äter. Boken serverar mängder av mustiga anekdoter och aptitretande kunskap. Den bjuder också på inblickar i hur importen av ord och maträtter ofta går hand i hand.

Bäst är kanske att botanisera bland orden när hungern är stillad. Ord som kuckelvälling, paradiskorn, skrabbelucker och sill i kapprock är så fantasieggande att det är omöjligt att inte bli lite sugen.