Robotjournalistik

När datorn blir reporter producerar den robotjournalistik.

Text:

Det är inte längre bara journalister som skriver tidningsartiklar. I Sverige har nyligen robotjournalistiken gjort sitt intåg. Den datorgenererade journalistiken används internationellt främst när det gäller ämnen som sport och ekonomi, där det förekommer mycket siffror. I Arbetarbladet skriver chefredaktören Daniel Nordström om fenomenet: ”Robotjournalistik kan uppfattas som ett cyniskt sätt att ersätta människor med maskiner, men i själva verket handlar det om någonting annat.” Los Angeles Times hade enligt Daniel Nordström en text ute på sin sajt bara tre minuter efter en jordbävning ”tack vare programmeraren Ken Schwencke som skapat en algoritm som skriver en kort nyhetsartikel direkt efter att en jordbävning inträffar”.