Retoriken bygger på förberedelser

Text: Cecilia Christner Riad

Peter Adler (Carlssons)

Retorik ligger i tiden; ämnet är populärt på universiteten och finns numera även i skolornas läroplaner. Retoriker är efterfrågade föredragshållare.

Men retorik är inte bara en fluga. Behovet av språklig kommunikation och talar­teknik är stort.

Ordets makt är en ganska personlig bok, bitvis något mångordig. Den ger många exempel, både historiska och tidsaktuella, med personliga infallsvinklar och tolkningar som möjligen kan diskuteras. Men det är både intressant och nyttig läsning. Vikten av noggranna förberedelser är utgångspunkten. Den klassiska retorikens arbetsprocess gäller, och där är dispositionen anförandets själva byggnadsställning. Här finns också retorikens klassiska stil- och tankefigurer. Man blir riktigt inspirerad.