Nya ägandeformer

Text: Anneli Hagman

Nuförtiden handlar ägande inte bara om att äga saker, utan också om att vara bäst och om att vinna. För den som går på mellanstadiet är ”jag äger på fotboll” och ”du är ägd” helt normala uttryck. I mer allmänspråklig översättning lyder de ”jag är bra på fotboll” och ”jag leder över dig”.
Det här sättet att använda äga kommer ursprungligen från hackervärlden. Om jag tar kontroll över din dator så har jag kontroll över dig också – jag äger dig.
Så långt är det hyfsat begripligt. Men när ungarna kläcker ur sig ”jag ägde ut Kalle på Monopol” eller ”du är utägd” blir det värre.
En djupdykning i skolgårdslexikonet visar att äga används så länge något pågår och om normala segrar. Tillägget ut signalerar att aktiviteten är avslutad respektive total utklassning.
? Historiskt sett har vi bildat många verb med hjälp av en betonad partikel eller ett förled, förklarar Claes Garlén vid Språkrådet.
Med partikeln får man ofta en ny betydelse eller betydelsenyans, som i äga ut eller slarva bort. I andra fall är det mer diskutabelt, som i minska ner eller summera upp.