Fruktbart på kartan

Text: Kjell Wigers

Frukter och grönsaker finns i många ortnamn. Två av de märkligaste är huvudorten Funchal på Madeira och den grekiska orten Marathon, som betyder ’fänkål’ på portugisiska respektive ’övervuxen med fänkål’ på grekiska.
Grunden till namnet Granada är latinska granatum som betyder ’granatäpple’. Skär itu ett granatäpple, studera ena halvan och ni ser Granadas stadsplan som den såg ut en gång. Granatäpplet finns också med i stadens vapen.

Exakt samma härledning har namnet på landet Grenada i Västindien. New York kallas ibland för The big Apple och i västra Dalarna ligger Äppelbo.
I USA finns Orange County i flera delstater där man odlar just apelsiner. Däremot har Orange Free State i Sydafrika och staden Orange i New Jersey inget med apelsiner att göra utan har fått namn efter det gamla furstendömet Oranien, varifrån det nederländska kungahuset stammar. Orange är kungafärgen liksom tröjorna i det holländska landslaget i fotboll.